Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на НАТО в Норфолк показа, че България се чувства истински член на Алианса

3
Българската платформа на фестивала на НАТО в Норфолк.
Снимка: Младен Петков

Въпреки опитите за хибридно въздействие подкрепата за НАТО в България е около средната за Алианса. Това заяви в интервю за БНР постоянният представител на България в НАТО Драгомир Заков.

Заков добави, че „сънищата“ за предстоящо скъсване на трансатлантическата връзка са се превърнали в кошмари.

Сплотеността на Алианса наскоро бе поставена под въпрос след остри критики от американския президент Доналд Тръмп по адрес на бюджета за отбрана на страните-членки и от плановете на Турция да закупи техника от Русия.

Изопачена ли е представата за НАТО и влияят ли негативно на обществената подкрепа разногласията в организацията? Кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков потърси отговор на тези въпроси.

Един след друг флаговете на страните на НАТО изпъстрят улиците на Норфолк. За 66-и път в града, който е дом на единствената база на Алианса в САЩ, нациите съюзници са в центъра на вниманието.

„Всяка година идваме на НАТО фестивала и участваме. С децата, като пораснаха малко, се качваме на платформата. Много фън е, харесва ни и много приятно изживяване всеки път. Всички идват, за да се забавляват и да представят държавите си. Винаги е много интересно и много забавно”, каза Николай Димитров, който живее в Америка от 2003 г.

Петя Иванова живее във Вирджиния бийч от пет години. За нея посланието, което родните участниците в парада отправят, е, че „сме от Европа и че сме граждани на света“.

Тази година България отбелязва 15 години като част от Алианса. Това видимо сътрудничество е ключово за някои от сънародниците ни като Евгений Иванов, който е един от бившите български офицери, работили в базата на НАТО в Норфолк.

„НАТО е военно-политически съюз и за България той е от огромно значение, тъй като държавата ни, в аспекта на националната мощ, която може да роди, не е способна да гарантира сама сигурността на държавните граници и своите граждани. Затова тя членува в такива съюзи. Както казах, това не е само военен съюз, това е политически, т.е., ние по някакъв начин се опитваме да допринасяме, но също и да използваме тези клубни блага, които са свобода, граждански права, свободно движение и защита на всички тези права”, каза той.

При създаването си НАТО е целяло да защити от нападение от Съветския съюз, но след края на Студената война стратегическите цели се променят. Сред задачите сега са стабилност в Европа, киберсигурност, борбата с тероризма и справяне с масова миграция. Алиансът предприема действия и по защита на имиджа си, който официални представители смятат, че е изкривен от някои публикации.

В интервю за Българското национално радио постоянният представител на България в НАТО Драгомир Заков посочи, че има много митове за алианса.

„Те са по цял свят на практика и ние се опитваме да ги разрушаваме един по един... Много е важно да се каже - НАТО не е военен съюз, чийто основен мандат е да се намесва във военни конфликти по света, както между другото беше написано в учебника на дъщеря ми по география в пети клас. Имаше и такъв случай… Много ясно трябва да се каже - НАТО е политически и отбранителен съюз, който защитава демокрацията, основните свободи. И това се прави основно чрез средствата на дипломацията и средствата на възпирането”.

За него опитите за негативно въздействие не водят до намаляване подкрепата за съюза:

„Аз бих казал, че въпреки тези опити за негативно въздействие в публичното пространство подкрепата за НАТО в България е около средното за Алианса. Наскоро ми попадна изследване на нивото на подкрепа в България и особено отчетлива беше подкрепата сред по-образованата част от населението и в поколението между 45 и 65 години, което съвсем не е случайно, разбира се. Поколението между 45 и 65 години, аз бих го нарекъл евроатлантическото поколение на България, защото това са хората, които преди 15-20 години са били току-що завършили университети, училища – това са били млади хора, слагам и себе си в тази група. Това бяхме младите хора, които мечтаехме и работихме този приоритет да се случи. Още по-интересно и за мен много ключово е, че подобни равнища на подкрепа има сред поколението между 18 и 25 години, а това е бъдещето. Това са бъдещите ни ръководители, това са хората, които ще формират общественото мнение в следващите години”, каза Драгомир Заков.

За петнадесетте години, през които България е член на НАТО, страната ни работи над различни приоритети и по думите на генералния секретар Йенс Столтенберг има принос към политиките и дейностите на Алианса.

За страната ни от особено значение са политиките, които касаят Балканите.

Според Заков именно българските усилия са били в основата на засилването на политическия и практическия ангажимент на НАТО в региона, включително започналия процес на присъединяване на Република Северна Македония, активиране на план на действие за членство на Босна и Херцеговина.

„И всички тези усилия намериха, разбира се и своето измерение през призмата на Европейския съюз. Например това беше една от приоритетните теми за първото българско председателство на Съвета на ЕС. За мен лично това е един абсолютно христоматиен пример за последователност във външната ни политика и следване на един ключов приоритет във всички организации, в които България членува.”

В Норфолк миналата седмица приносът на дошлите българи бе към обогатяване на културния пейзаж в града. Всеки бе добре дошъл да участва. На парада страната ни отправи послание за това, че е член на НАТО, част от Европейския съюз и също така страна, която се придържа към евроатлантическите ценности.

Участниците, сред които Роси Воденичарова, споделиха, че са харесали преживяването:

„Усещането беше - все едно си на българска земя, неописуемо. Всички хора гледаха, махаха. Беше много вълнуващо за децата също”.

Платформа след платформа в центъра на града се разкриваше един съюз с богати идеи. Подобно богатство е ключово в заседателните зали на НАТО.

За БНР началник-щабовете в Съюзното командване по трансформация в Норфолк вицеадмирал Пол Бенет каза, че в алианса няма положение, при което всеки да е на едно и също мнение:

„Имаме 29 нации. Всички те са с различна перспектива. В тази връзка е много лесно за британски офицер като мен да приеме, че всеки мисли като британец, но пък е много стимулиращо, когато осъзнаеш, че това абсолютно не е така. Това, което се случва, е, че при дебати ние успяваме да вземем предвид всички тези гледни точки в тяхното им изобилие, за приемане на най-добрите решения за алианса на базата на всички тези гледни точки от всички тези страни. Наистина това е много стимулиращо”.

Като един от най-големите спорове в историята на НАТО се сочат разногласията през 2003 г. между Германия, Франция и САЩ относно навлизането в Ирак. Може да се отбележи и неохотата на някои страни да се включат в мисията в Афганистан от 2003-а, което постави под въпрос устойчивостта на алианса в широкомащабни операции.

В момента страните-членки срещат остри критики от американския президент Доналд Тръмп по отношение на вноските. Напрежение се появи и между САЩ и Турция след обявяване плановете на Анкара да закупи оборудване от Русия. Но за лидерите подобни примери не са причина за безпокойство.

За постоянния представител на България в НАТО най-красноречиво доказателство за това е приетата позитивно от американските законодатели реч миналия месец Столтенберг от трибуната в Капитолия.

„Убеден съм, че след тази реч всички „сънища“ за предстоящо скъсване на трансатлантическата връзка са се превърнали в кошмари, защото на всички стана ясно, че Алиансът ще го бъде. Тук няма никакво съмнение, че силата е при нас и единството присъства“, подчерта Заков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка, след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките управителят и подуправителите да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. Досега в законовия..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се случи в Европа, а след това на изборите в САЩ - почти съм сигурен, че ще бъдем свидетели на една..

публикувано на 29.03.24 в 15:11

Жителите на 9 петрички села може да останат без обществен транспорт

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата - Петрич и Благоевград . От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най-натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен..

публикувано на 29.03.24 в 14:43

Тютюнопроизводители недоволни от нови изисквания при изплащане на продукцията

Недоволство назрява сред тютюнопроизводителите от района на Кирково заради нови изисквания при изплащане на продукцията.  Стопаните са недоволни от парите, които получават за килограм тютюн и твърдят, че са ощетени.  Кметът на село Кран Мустафа Юсеин обясни, че за повече произведена суровина се изплаща по-малка сума: "Разпределиха така, че до два тона..

публикувано на 29.03.24 в 14:20
Петър Чобанов

Петър Чобанов: Консултациите при президента са на етап, в който няма директно решение

След срещата си с президента Румен Радев подуправителят на БНБ Петър Чобанов заяви, че консултациите при държавния глава с потенциалните кандидати за служебен премиер са на етап, в който няма директно решение.  Чобанов се солидаризира с вече изразеното мнение от управителя на Централната банка Димитър Радев, че институцията трябва да е далеч..

публикувано на 29.03.24 в 14:11
Асен Василев

Асен Василев: Покриваме критерия за инфлацията и сме в еврозоната

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с Българския енергиен холдинг, с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от дружеството...

публикувано на 29.03.24 в 14:02
Тончо Краевски

Тончо Краевски: Неизбирането на служебен премиер ще докаже недомислената редакция на Конституцията

През служебния кабинет на Румен Радев през 2021 г. Кирил Петков и Асен Василев получиха своята политическа легитимация. След това се скараха с него и направиха конституционни поправки,  за да не може Радев да назначава служебни кабинети и сега ще се види на практика колко безсмислени са били поправките в Конституцията.  Това мнение..

публикувано на 29.03.24 в 13:41