Атанас Запрянов: Не се стремим да постигнем договор за Ф-16 на всяка цена

В средата на юни трябва да имаме представен от американската страна проект на договор, каза зам.-министърът на отбраната

Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

„Съвпадането на посещението на папа Франциск с Гергьовденския парад е един добър знак за това, че България стои стабилно на картата на света, излъчва сигурност и мир“. Това заяви пред БНР зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.
      

Веднага след Гергьовден делегация, водена от Запрянов, заминава за САЩ за преговори за придобиването на нов многоцелеви изтребител за бойната авиация Ф-16.

„Намираме се по средата на подготовката на договора. Американската страна работи много активно по своето предложение и неговата ценова оценка. Двете страни ще имат възможност да разгледат всяко едно предложение от бъдещия договор, неговата стойност, да дискутираме пакета, който ще получим. Намираме се в един много интензивен и важен етап. Екипът, който заминава, има ясен мандат. Той е разписан и утвърден от министъра на отбраната, съгласуван е с другите министерства. Онези основни параметри,  към които ние ще се стремим да получим като проект на договор и пакет, за нас е ясен. Въпросът е доколко двете страни ще можем в рамките на това наше искане да удовлетворим и ценовата оферта, която ние смятаме, че би следвало да бъде понижена“, обясни Атанас Запрянов в интервю за предаването „Неделя 150“.

По думите му мандатът от българския парламент е с рамка от 1,5-1,8 млрд. лв. с ДДС. Имаме разрешение да се отклоним от този параметър, но това не може да е безгранично, подчерта зам.-министърът и добави:

„Цената на този проект, начинът на нейното заплащане може да повлияе на другите два проекта. Ние затова се стремим към решение, което да не окаже негативно влияние върху проекта за корабите и проекта за военната машина“.

Запрянов заяви, че има сериозна декларация от американска страна за преглед на пакета и цената. Надявам се да се договорим, каза той и добави:

"Тази инвестиция ще ни помогне да започнем създаването, не възстановяването, на едно много по-модерно военновъздушно училище от това, което беше закритото през 2003 г. Това е един шанс - чрез инвестиции от фирмата-изпълнител на основната част на проекта за самолета да създадем такива модерни способности във военновъздушното училище".

По думите на заместник военния министър има червени линии, които няма да бъдат прекрачени: "Първо по отношение на срока за доставка - не може да бъде удължаван. Второ - пакетът не бива да бъде орязван, за да постигнем понижение на цената, че да загубим способности. Ще се стремим към разумен пакет на Ф-16. Има други направления, в които ще търсим съгласие на американската страна за намаляване на разходите".

"Ние се стремим не да постигнем договор за Ф-16 на всяка цена и на каквато и да е цена, а договор, който да бъде взаимно приемлив и да създава реални способности", категоричен бе Атанас Запрянов и посочи очакванията си:

"В средата на юни трябва да имаме представен от американската страна проект на договор".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33