Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър заплаши турския сондажен кораб „Фатих” с международна заповед за арест

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър заплаши турския сондажен кораб „Фатих”, който се намира край острова в готовност да започне сондажи за газ, с издаването на международна заповед за арест.

Никозия има пълната подкрепа на Европейския съюз, Гърция, Русия, Египет в предизвиканата от Турция нова ескалация на напрежение.

В радиопредупреждение днес Кипър призовава корабът „Фатих” (”Завоевателя”) и придружаващите го кораби незабавно да прекратят незаконните си действия в изключителната икономическа зона и континенталния шелф на страната. Техните операции са в нарушение на международното право и процедурите за морска безопасност. Посланието е отправено и към всички лица и компании, които подпомагат незаконните действия на „Фатих”.

Кипър заявява, че в съответствие с европейското и международното право срещу тях ще бъде издадена международна заповед за арест.

Турският сондажен кораб „Фатих” от събота се намира на около 60 км западно от острова, където Турция обяви, че ще започне сондаж за газ и издаде незаконен навигационен телекс за тази територия от 3 май до 3 септември. Кипър има изключителни икономически права върху този район.

Правителството в Никозия осъди незаконните действия на Турция и предприема срещу нея всички действия на правно, политическо и дипломатическо равнище.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Карта на блоковете около Кипър с компаниите, получили лицензи за газови проучвания.

ЕС обезпокоен от планове за турски сондажи до Кипър

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини каза днес, че е силно обезпокоена от „обявеното от Турция намерение да извърши сондажи (за газ) в изключителната икономическа зона на Кипър“, предаде Франс прес. „През март 2018 г...

публикувано на 04.05.19 в 20:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минусови температури в Кюстендилско

Температури под нулата, слана и дори лед са констатирани рано тази сутрин в Кюстендилско, казаха за БНР земеделски производители. Валял е дъжд с лед през нощта, който замръзнал. Има замръзнал и ранен зеленчук, пораженията са и сред овощните..

публикувано на 19.04.24 в 11:40

Стефка Сарафова-Захариева: В България се прави много за хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" ще отбележи утре своята 20-годишнина. Това е първата независима и изцяла доброволческа организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Сдружението е създадено от група доброволци през 2004 г. Няколко сърцати жени и мъже..

публикувано на 19.04.24 в 11:38
Борислав Сарафов

Сарафов до правосъдната министърка: Законопроектът за съдебната власт на Славов – с недостатъци

В становище до Министерството на правосъдието от прокуратурата заявяват, че законопроектът за съдебната власт, изработен от екипа на Атанас Славов, съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обсъждане.  Становището до..

публикувано на 19.04.24 в 11:21
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската..

публикувано на 19.04.24 в 11:08

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и..

публикувано на 19.04.24 в 11:07
Атанас Запрянов

Единодушно парламентът вдигна заплатите на военнослужещите

С единодушие от 195 гласа "за" депутатите приеха да увеличат заплатите на военнослужещите, одобрявайки на първо четене промените в Закона за въоръжените сили.  С измененията се въвежда нова система, според която заплатите растат от началото на 2025..

публикувано на 19.04.24 в 11:02

Фестивалът на детското театрално творчество започва във Велико Търново

Над 300 млади артисти от цяла България се събират във Велико Търново за 18-то издание на фестивала на детско-юношеското театрално творчество "Малкият принц". От днес до неделя те ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин..

публикувано на 19.04.24 в 10:16