Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

41 души загинаха във възпламенил се при аварийно кацане самолет в Русия

| обновено на 06.05.19 в 13:00
Снимка: БТА

Недостатъчна квалификация на пилотите и диспечерите, техническа неизправност и лоши метеорологични условия. Това са основните версии на следствието за вчерашната самолетна катастрофа на московското летище „Шереметиево“, при която загинаха 41 души, 16 бяха ранени, шестима от тях остават в болница, състоянието на трима се оценява като тежко. По информация на посолството ни в Москва, няма да данни за пострадали български граждани.

Говорителят на следствието Светлана Петренко съобщи, че са намерени двете черни кутии на самолета. Взети са също така проби от горивото в резервоарите. Следователите изучават аудиозаписи на разговорите с диспечерите и видеозаписи от охранителните камери на летището.

Междувременно агенция „Интерфакс“ разпространи друга версия за инцидента, според която пътническият самолет на авиокомпанията „Аерофлот“ бил ударен от мълния. Това нарушило радиовръзката на екипажа с диспечерите. Тази версия се поддържа и в интервю, публикувано в социалната мрежа „Телеграм“ и приписвано на пилота Борис Евдокимов.

Президентът на Русия Владимир Путин поиска мащабно разследване на причините за инцидента от снощи, при който самолет със 78 души на борда, пътуващ към Мурманск, се възпламени при аварийно кацане.

Самолетът "Сухой Суперджет 100" на авиокомпанията "Аерофлот" се приземи аварийно на 28 минута от полета на московското летище "Шереметиево", откъдето излетя вчера следобед за Мурманск. При кацането се счупи предният колесник, възпламениха се двигателите и пожарът бързо обхвана цялата задна част на самолета. От "Аерофлот"  съобщиха, че пилотът е поискал разрешение за аварийно приземяване поради техническа причина, но не дадоха подробности.

Руският премиер Дмитрий Медведев  нареди да бъде създадена специална комисия, която да установи причините за катастрофата. "Ространс надзор" започва проверки на "Аерофлот", "Шереметиево" и държавната корпорация за организация на  въздушното движение. 

Скоро след излитането командирът на полета е поискал и получил от диспечерите разрешение за аварийно кацане. По-рано беше съобщено и че при приземяването една от стойките на шасито е пробила резервоара, който се е възпламенил. Огънят бързо е обхванал цялата задна част на машината, а след спирането на самолета незабавно е започнала евакуация.

В Мурманска област е обявен тридневен траур в памет на жертвите.

Руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на близките на загиналите и настоя за подробно разследване, което да установи причините за инцидента.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев по повод самолетната катастрофа на летище "Шереметиево" снощи, съобщи правителствената пресслужба.

"Бих желал да изразя чрез Вас своята съпричастност към болката и страданието на близките на загиналите и да пожелая скорошно оздравяване на ранените в тази тежка катастрофа”, пише премиерът Борисов.

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо на руския държавен глава Владимир Путин по повод жертвите на самолетната катастрофа. Радев отправя и пожелание за бързо възстановяване на ранените при катастрофата.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също изпрати съболезнователни писма до председателя на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската Федерация Валентина Матвиенко и до председателя на Държавната дума Вячеслав Володин.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане под стража" и "домашен арест" от два месеца на осем месеца и възможност за събиране на трафични данни..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри 22 програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите програми включват подобряване на компетентността на ученици и учители, кариерно ориентиране,..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява пътуванията в чужбина за някои служители поради опасения, че чужди сили могат да се опитат да получат достъп..

публикувано на 19.04.24 в 16:54

Общината в Кюстендил отдава жилища на медик от града и лекарка от Босилеград

Общината в Кюстендил ще отдаде жилища на медик от града и лекарка от Босилеград (Сърбия), които вече работят в районната болница и живеят под наем. Докладната за отдаването е внесена за предстоящото заседание на Общинския съвет.  Лекарят от града е завършил наскоро, сега специализира хирургия и живее под наем. Често му се налага да пътува и до..

публикувано на 19.04.24 в 16:52

Лавров: Казахме на израелците, че Иран не желае ескалация

Русия е дала ясно да се разбере на Израел, че Иран "не желае ескалация", заяви външният министър Сергей Лавров. "Имаше телефонни контакти между ръководствата на Русия и Иран, наши представители и израелците. По време на тези разговори много ясно заявихме, казахме на израелците, че Иран не желае ескалация", каза Лавров в радио интервю. От..

публикувано на 19.04.24 в 16:51
Централният площад в Ниш

В неделя премахват от Ниш неизбухнали през 1999 година снаряди на НАТО

Квартал в южния сръбски град Ниш ще бъде евакуиран в неделя заради премахването на неизбухнали снаряди на НАТО, открити в района, съобщиха от градския щаб за извънредни ситуации. "Специалните екипи за разминиране ще бъдат на място. Те ще преместят бомба, датираща от бомбардировките на НАТО през 1999 г., която тежи 1000 кг", заяви кметът..

публикувано на 19.04.24 в 16:49
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Ваксинирайте срещу коклюш и роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето

За предпазване на новородено от коклюш се препоръчва ваксиниране на жената в последните три месеца от бременността и на роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето през първите месеци.  Това обясни за "Хоризонт" вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова във връзка с починалите от коклюш бебета в Кюстендил...

публикувано на 19.04.24 в 16:46