Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Истанбул протестираха срещу отмяната на вота с удряне по тенджери

| обновено на 07.05.19 в 16:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повтарянето на местните избори в Истанбул ще бъде на 23 юни. Това стана ясно, след като Висшият избирателен съвет в Турция уважи жалбата на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган за анулиране на резултатите от вота. Турският президент Тайип Ердоган заяви, че изборите през март в Истанбул "са били помрачени от организирана корупция и незаконосъобразност и че решението за провеждане на повторен вот е важна стъпка към заздравяване на демокрацията". В реч пред депутати от неговата Партия на справедливостта и развитието в парламента Ердоган отправи критики към бизнесмените, които се изказаха против решението за повтаряне на изборите на 23 юни, като каза, че те трябва да си знаят мястото.

Решението за отмяна на кметските изборите в Истанбул е „важна стъпка за премахване на сянката (върху изборите) и за укрепване на турската демокрация“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред парламентарната група на партията си. Турският държавен глава заяви пред парламентарната група на партията си, че „искрено вярва“, че при изборите е имало „организирани нарушения и пълно беззаконие“. По думите му, „заграбването“ на 15 000 гласа, подадени в полза на Партията на справедливостта и развитието, но отчетени за други формации, не може да бъде пренебрегнато. Той беше категоричен, че няма да позволят „страната отново да се превърне в поле за операции по политическо и обществено инженерство“. По повод техни изявления Реджеп Ердоган предупреди и някои бизнес организации „да си знаят мястото“.

Кандидатът за градоначалник на управляващата партия отново ще бъде Бинали Йълдъръм, допълни по-късно Ердоган. В събота турският лидер изрази категорична увереност, че Партията на справедливостта и развитието ще спечели със сигурност, ако бъде взето решение за повторно провеждане на вота.

След заседание на партийното ръководство опозиционната Народнорепубликанска партия заяви, че няма да бойкотира новите избори и нейният кандидат Екрем Имамоглу ще се състезава на 23 юни. Лидерът на формацията Кемал Кълъчдароглу беше категоричен, че тя ще донесе демокрация на страната.

Депутатът от прокюрдската Демократична партия на народите и разследващ журналист Ахмед Шък определи решението на Висшата избирателна комисия като „преврат“. Същата беше и оценката на председателката на Добрата партия Мерал Акшенер. По думите ѝ то е неуважение към волята на всички избиратели.

Висшият избирателен съвет отмени само изборите за кмет на Истанбул, но не и тези за общински съветници, кметове на общини и на махали. С решението беше анулиран връченият по-рано мандат на Екрем Имамоглу. Съветът взе и решение да подаде искания за наказателно преследване на длъжностните лица, отговорни за назначаването на неотговарящи на законовите изисквания членове на избирателни комисии.

На 5 май започнаха наказателни преследвания срещу 43 членове на комисии за връзки с движението на проповедника Фетуллах Гюлен.

Валията на Истанбул Али Йерликая ще изпълнява длъжността кмет на града до провеждането на нови избори на 23 юни, съобщи близкият до турското правителство канал АТВ.

Основание за решението на Висшия избирателен съвет, взето със 7 на 4 гласа, са неподписани протоколи с изборни резултати и нередности при формиране на секционните избирателни комисии. Според жалбата на управляващата партия в тях са участвали около 19 000 души, които не са държавни служители, каквото е изискването на закона.

Съветът е отхвърлил жалбите по отношение кварталите „Малтепе“ и „Бююкчекмедже“. Същите партии ще могат да участват при провеждането на повторния вот, като те нямат право да номинират нови кандидати.

Кандидатките на две малки леви движения обявиха, че няма да се състезават на повторните избори за градоначалник. Готовност да се откаже в полза на Екрем Имамоглу заяви и кандидатът на консервативната Партия на щастието Неджет Гьокчънар, но уточни, че очаква решението на формацията си.

Заместник-председателят на Партията на справедливостта и развитието Джевдет Йълмаз написа в „Туитър“, че „народът ще каже последната дума.“ Според него решението на Съвета дава възможност „хората да изразят волята си по безспорен начин“.

В реч Екрем Имамоглу призова хората да не губят надежда

В реч снощи Екрем Имамоглу заяви, че се прави опит да се открадне законно спечелената победа, постигната с усилията на милиони. Имамоглу подчерта, че по същия начин, по който са били проведени местните избори, са били проведени и президентските и парламентарни избори миналата година и вота за промяна на конституцията през 2017 г. и в такъв случай те също трябва да бъдат отменени. Той призова поддръжниците си да не губят надежда.

„Те може да са оказали натиск и да са спечелили 40-45 дни, за да покрият мръсните си дела, но нека ви кажа: ние ще си върнем правата с усмивка на лицето, както и надеждата, любовта и уважението“, каза Имамоглу.

Ръководството на опозиционната Народнорепубликанска партия заседава в Анкара с участието на Екрем Имамоглу. По-рано днес лидерът Кемал Кълъчдароглу разговаря по телефона с други двама опозиционни политици – Мерал Акшенер, ръководител на „Добрата партия“, и с председателя на консервативната „Партия на щастието“ Темел Карамоллаоглу.

Екрем Имамоглу реагира, че същите процедурни нарушения, заради които изборите бяха анулирани, са се случили и по време на президентските избори миналата година и при вота за промяна на конституцията през 2017 г.

Популярни артисти започнаха кампания в социалните мрежи в подкрепа на Имамоглу със слогана „Всичко ще бъде много хубаво“.

На проведените на 31 март избори опозиционният кандидат Екрем Имамоглу изпревари с около 14 000 гласа бившия премиер и кандидат на Партията на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм. Имамоглу получи доверието на 4 169 765 избиратели, а Йълдъръм – на 4 156 036 души.

Жители на много райони и в европейската, и в азиатската част на Истанбул протестираха срещу отмяната на вота, като удряха по тенджери. Недоволството започна в кварталите „Бешикташ“ и „Ферикьой“, но към тях се присъединиха и живеещите в други части на града. За да предотврати протести и безредици, полицията разположи множество водни оръдия в редица ключови точки в града.

Партията на справедливостта и развитието се оплаква, че при вота е имало неподпечатани, неподписани и празни протоколи, от включването в списъците на над 5000 избиратели, които не са имали право на глас, че са отчетени 300 000 невалидни бюлетини и са регистрирани нередности при формиране на състава на секционните избирателни комисии.

Директорът по комуникациите на президентството Фахретин Алтун оцени взетото решение като „победа за демокрацията“. По думите му, то цели точно отчитане на народната воля.

Междувременно турската лира загуби по около 1,5% от стойността си срещу долара и еврото.

Последва остра европейска реакция

В съвместно изявление на върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан се казва, че решението на Върховния изборен съвет на Турция да отмени изборните резултати противоречи на същността на демократичния изборен процес, в който се гарантира, че преобладава волята на хората.

„Това действие подкопава изборния процес, по време на който турският народ показа своя ангажимент чрез гласа си в огромната си част, както и ангажиментите на Турция като член на Съвета на Европа", се казва още в документа.

Като отбелязват, че решението е взето в крайно политизиран контекст, Могерини и Хан подчертават, че гарантирането на честен, прозрачен и справедлив изборен процес е основен момент за всяка демокрация и е в основата на отношенията между ЕС и Турция.

„Важно е изборният борд в Истанбул да е в състояние да си върши работата независимо, открито и прозрачно и в съответствие с международните изборни норми и стандарти, за да се гарантира пълно доверие в изборния процес. В тази връзка очакваме турските власти да удължат поканата си към международните наблюдатели като Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, който да следи новото гласуване", отбелязват Могерини и Хан.

Докладчикът на ЕП за Турция Кати Пири (Холандия, Алианс на социалистите и демократите) заяви, че решението на Висшия избирателен съвет „слага край на вярата в демократична смяна на властта в Турция посредством избори“.

Репортаж на Мариян Карагьозов в предаването „Преди всички“ можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03