Херман Ван Ромпой: Европа не е на ръба на колапса и ние не сме свидетели на началото на края на Съюза

Бившият председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой по време на конференция "Политиките на България в евроатлантическата реалност" в Дома на Европа.
Снимка: DEBATI.bg

Европа не е на ръба на колапса и ние не сме свидетели на началото на края на Съюза. Това каза бившият председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой по време на конференция "Политиките на България в евроатлантическата реалност" в Дома на Европа. Ромпой каза още, че в следващите години европейските институции трябва да работят в посока разрешаване на проблемите, свързани с безработицата, масовата нелегална имиграция, терористичните заплахи, руската заплаха и корупцията.

Какво се случва с Европа?

Европа има доста предизвикателства. Обаче не забравяйте, че за последните 10 години Европа премина през две екзистенциални кризи. Кризата в Еврозоната и бежанската вълна. И тогава някои мислеха, че Европа ще се разедини, което не се случи. Не е като да нямаме предизвикателства. Но ще намерим отговори на големите въпроси и даже сме по – обединени, отколкото повечето мисля. Британските ни приятели, че преговорите за излизането от ЕС с една разделена Европа. Обаче се оказа, че 27-те държави са обединени. Но ние единни се произнесохме при преговорите. Затова съм и по –убеден. Признавам, че има проблеми, но предпочитам да виждам решенията.

Коментирахте миграцията и дълга?

Да. Публичните дългове са много по – високи отпреди 10 години. И това е глобален проблем. И това може да повлияе на европейската валутен съюз. Затова трябва да направим еврозоната много по-силна, отколкото е. Демографията е второто предизвикателство. Африка преживява демографски взрив. Те са сега около милиард, а до края на този век ще станат около 4 милиарда. А Африка ни е съсед. Затова по- добрата защита на външните ни граници е важна. В същото време трябва със САЩ да направим най - доброто за развитието на Африка. За да има и по- малко причини африканците да напускат своя континент. Тези две предизвикателства – глобалния дълг и демографския взрив в Африка … трябва да ги очакваме и да подсилим Еврозоната и Шенгенската зона.

И как да се случи това?!  Знаете, че България е гранична държава за ЕС, а и имаме желание за Еврозоната?

България е член на единния пазар. И силен кандидат за присъединяване към Еврозоната. Докато аз бях председател на Европейския съвет правех всичко, което е по силите ми, за да приближа България към Шенгенската зона. Не успях. За малко това да се случи. Обаче нещо се случи в Румъния, а страната ви беше оценявана заедно с Румъния и работата приключи. Аз мисля обаче, че цел на европейските институции трябва да е присъединяването на страната ви в шенгенската зона. И тогава, след като вече сте в единния европейски пазар, ще бъдете членове на еврозоната и Шенген – трите основи на ЕС, тогава ще бъдете в ядрото на ЕС.


Ако разбирам правилно вие призовавате европейските държави да побързат за Шенген и за Еврозоната за България?

Това го правих и в миналото. Казах ви, съвсем близо бяхме, обаче, мисля, проблеми с корупцията в Румъния се случиха. И тона предопредели невъзможността България да бъде приета. Трябва да сте оптимисти и да гледате обективно на въпросите. На България като на място в сърцето на Европа. Вие сте членове на ЕС само от 2007-а. Това е кратък период…уверен съм, че за пет години нещата ще са се подобрили до степен, в която вие също ще сте част от Шенген и Еврозоната.

Мислех, че ще кажете, че както Румъния, така и България трябва да се борят с корупцията?

Да, обаче вие ме питате за Шенген. Разбира се, че корупцията е проблем за много държави. Дори и за България, като гледам ситуацията. Но не съм тук, за да в давам уроци. Нито да се меся във вътрешната ви политика.

Какво бихте казали на младите хора, които на тези евроизбори ще гласуват за първи път?

Винаги съм давал съвети да подкрепят проевропейските партии. Бъдещето на България не е зависи от Русия. Не зависи от модела на управление в една Унгария, например. Целите на България са да бъде член на ядрото. И това е бъдещето за младото поколение. За да имат работа тук, в тази държава. За да не емигрират и да търсят работа другаде - в ЕС или извън. Затова изборът винаги трябва да е за проевропейските партии.

Добре, обаче дори и в проевропейските партии имате проблеми. Унгарската „Фидес“….

Да, и затова ние решихме единодушно да замразим безсрочно членството на партията. Самият аз съм председател на комитета, който ще оценява дали „Фидес“ може да бъде пълноправен член…, или ще ги изключваме. Партията на Виктор Орбан, разбира се, има възможност да реши сама да не бъде член на ЕНП. Замразихме членството на партията, защото не някои от възгледите й не бяха в съответствие с тези на ЕНП и нарушават европейските ценности.

Не се боите, че дори и в проевропейските партии има такива настроения?

Не. С изключение на „Фидес“ в ЕНП почти няма. Унгария в последните години е подкрепяла всички тези, с изключение въпросите за миграцията. Но миграцията е въпрос и в САЩ, и във Великобритания.

Слез евроизборите каква Европа ще имаме - по-силна, по-слаба или на кръстопът?

Европа трябва да е еднакво силна преди и след изборите. За това трябва да изчакаме резултатите. Но след изборите ще имаме силно проевпопейско мнозинство. Посоката е ясна - задълбочаване на ЕС и разширяването му. Но, ако нямаме доверие в ЕС и неговите институции, болестите на Съюза ще продължават. Брекзит е доста специфичен проблем. Но съм сигурен, че Великобритания ще остане свързана с митническия съюз и ако те напуснат, това ще останат близки до основните ни проекти. Брекзит. Е, да, напускането със сигурност е политическа ампутация, но страните от ЕС ще останат единни.

Интервюто на Добромир Видев с Херман Ван Ромпой може да чуете от звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59