Иво Иванов: Ако досега Ердоган беше само авторитарен лидер, то вече е диктатор

Президентът на Турция Реджеп Ердоган
Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Ердоган „прекрачи всички граници, защото ако досега минаваше само за авторитарен лидер, сега вече неминуемо той е антидемократичен лидер, т.е. той вече е диктатор“. Това каза пред БНР журналистът от Радио „България“ и член на Българското геополитическо дружество Иво Иванов по повод решението на Върховния избирателен съвет в Турция да се повторят изборите за кмет на Истанбул.

„Ердоган смята, че ще повтори онова, което се случи 2015 г., когато той изгуби парламентарните избори, след това проведе едни фиктивни преговори уж за коалиционни правителства и след това насрочи нови избори, които фалшифицира“, каза той в интервю за предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“.

„Големият въпрос, на който нямам отговор, е кои са водещите мотиви“, каза той.

Единият мотив може би е неговото изключително его, но политиците и Ердоган понякога показват, че може да преглътнат поне за малко егото си. В случая не става дума за това, според мен, по-водещ е другият мотив - че той ще загуби клиентелата си, предположи Иво Иванов.

Според него Ердоган отдавна е загубил големите градове в Турция с изключение на Анкара, а в Истанбул неговата харизма идвала от нови квартали, с които се обсажда стария град.

„Истанбул е един грамаден мегаполис, той е може би над 18 млн. души. Това е преразпределяне на огромни средства в града. Той въртеше - да го кажем с българската дума - далавери със строителството на тези мащабни мегапроекти - новото летище, т.н. канал „втория Босфор“, всичките тези средства отиваха в Партията на справедливостта и развитието“, каза журналистът.

Интервюто на Даниела Якова  с Иво Иванов може да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59