Калоян Стайков от ИПИ: Има известно оживление на икономическата активност

Калоян Стайков
Снимка: БГНЕС

От ръста на данъчните приходи може да се съди, че има известно оживление на икономическата активност, каза пред БНР икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ), коментирайки бюджетния излишък.

Бюджетният излишък продължава да расте и през месец април стига 10-годишен рекорд за този период от годината - 2,68 млрд. лева или 2,03 % от прогнозния брутен вътрешен продукт, сочат предварителните данни на Министерството на финансите.

Стайков поясни в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ откъде според него идват приходите:

„Като се гледа приходната страна, там основният двигател са данъчните приходи, от данните може да се види, че има известно оживление на икономическата активност, тъй като се наблюдава сравнително увеличение при косвените данъци, което означава повече инвестиции, повече потребление“.

„Наблюдава се увеличение при потреблението на горива, при потреблението на тютюневи изделия и естествено сериозно увеличение има при приходите от ДДС, което беше окуражаващо, тъй като през януари тези приходи бяха по-ниски в сравнение с предходната година“, допълни той.

“Може би самите инвестиции са били планирани по такъв начин, че да се случат в различни месеци, т.е. не става въпрос, че някой е решил да инвестира точно през февруари и тогава да внесе ДДС. Все пак има различни възможности за внасяне, за компенсиране на тези данъци, много е сложно и технически, за да се обясни на прост език“, поясни той в отговор на въпроса защо приходите от ДДС през януари са ниски, а през февруари те вече са рекордно високи.

Интервюто на Даниела Якова с Калоян Стайков може да чуете от звуковия файл.