Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвалидни колички и затворнически номера по дрехите пред социалното министерство

Бисер Петков изрази недоумение от протеста на хората с увреждания

| обновено на 09.05.19 в 18:27
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Бисер Петков изрази недоумение от факта, че хора в инвалидни колички от Центъра за независим живот протестират пред министерството срещу Закона за личната помощ и методиката за индивидуалната оценка. Петков припомни, че законът, приет от парламента, не е внесен от министерството и правителството.

„Ние имахме друга визия за развитието на услугите в домашна среда, която сме изразявали, споделяли, включително и с колегите от Центъра за независим живот. Имаме приет закон единодушно от народното събрание в края на миналата година с аплодисменти, с подкрепата на други организации на хората с увреждания“, каза той.

Петков обяви, че поправки в закона са възможни в средата на следващата година, когато ще се направи оценка за въздействие.

По-рано днес хора в инвалидни колички се събраха на протест пред социалното министерство. Недоволството им е насочено срещу новата методика за оценка на индивидуалните потребности, която определя и полагащите им се часове лична помощ и ги обрича на изолация. Протестиращите, организирани от Центъра за независим живот, залепиха по дрехите си затворнически номера.

„По методиката на МТСП на мен ми се полагат 32 часа на месец. Не мога да стана по никакъв начин, един бордюр не мога да преодолея. Това значи, че аз с тези 32 часа на месец ще имам асистент по един час на ден. Първо, аз не мога да си намеря асистент - за 110 лева никой няма да дойде“.

„109 часа, разпределено на 21-22 работни дни, можете да си представите - пет дни седмично целия месец, а през другото време какво правим. Аз нито от леглото мога да стана сама, нито мога да се облека, като бебе ме хващат и ме слагат в количката“.

До първи септември хората с увреждания ще ползват асистенти по сегашните програми, но след това ще получават подкрепа по Закона за личната помощ, който лимитира грижа от 168 часа месечно, за която държавата ще плаща по 3,5 лева на час.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Капка Панайотова

Капка Панайотова: Уврежданията носят пари - това е най-пагубното

Уврежданията носят пари – това е най-тъжното, най-отвратителното и най-пагубното, заяви пред БНР Капка Панайотова от Центъра за независим живот. Според нея никаква реформа за хората с увреждания не се е случила. Първото доказателство за това е..

публикувано на 09.05.19 в 08:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха...

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева...

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради..

публикувано на 19.04.24 в 12:50