Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвалидни колички и затворнически номера по дрехите пред социалното министерство

Бисер Петков изрази недоумение от протеста на хората с увреждания

| обновено на 09.05.19 в 18:27
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Бисер Петков изрази недоумение от факта, че хора в инвалидни колички от Центъра за независим живот протестират пред министерството срещу Закона за личната помощ и методиката за индивидуалната оценка. Петков припомни, че законът, приет от парламента, не е внесен от министерството и правителството.

„Ние имахме друга визия за развитието на услугите в домашна среда, която сме изразявали, споделяли, включително и с колегите от Центъра за независим живот. Имаме приет закон единодушно от народното събрание в края на миналата година с аплодисменти, с подкрепата на други организации на хората с увреждания“, каза той.

Петков обяви, че поправки в закона са възможни в средата на следващата година, когато ще се направи оценка за въздействие.

По-рано днес хора в инвалидни колички се събраха на протест пред социалното министерство. Недоволството им е насочено срещу новата методика за оценка на индивидуалните потребности, която определя и полагащите им се часове лична помощ и ги обрича на изолация. Протестиращите, организирани от Центъра за независим живот, залепиха по дрехите си затворнически номера.

„По методиката на МТСП на мен ми се полагат 32 часа на месец. Не мога да стана по никакъв начин, един бордюр не мога да преодолея. Това значи, че аз с тези 32 часа на месец ще имам асистент по един час на ден. Първо, аз не мога да си намеря асистент - за 110 лева никой няма да дойде“.

„109 часа, разпределено на 21-22 работни дни, можете да си представите - пет дни седмично целия месец, а през другото време какво правим. Аз нито от леглото мога да стана сама, нито мога да се облека, като бебе ме хващат и ме слагат в количката“.

До първи септември хората с увреждания ще ползват асистенти по сегашните програми, но след това ще получават подкрепа по Закона за личната помощ, който лимитира грижа от 168 часа месечно, за която държавата ще плаща по 3,5 лева на час.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Капка Панайотова

Капка Панайотова: Уврежданията носят пари - това е най-пагубното

Уврежданията носят пари – това е най-тъжното, най-отвратителното и най-пагубното, заяви пред БНР Капка Панайотова от Центъра за независим живот. Според нея никаква реформа за хората с увреждания не се е случила. Първото доказателство за това е..

публикувано на 09.05.19 в 08:52
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ - ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели,..

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана. По думите му,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай..

публикувано на 24.04.24 в 10:47
Антоанета Цонева

Съвет по координация на политиките за българите в чужбина създаде НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие окончателно промените в Закона за българите, живеещи извън България. Той предвижда създаване на Съвет по координация на политиките за българите извън страната, който да организира работата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:44

Само "Сиела Норма" иска да осигурява машините за изборите 2 в 1

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от..

публикувано на 24.04.24 в 10:33

7 пъти са намалили броя на животните, които могат да пасат в национален парк

Отново има проблеми с фермерите и пашата на стадата в националните паркове. За промените и нормативните рестрикции разказа фермерът Николай Василиев и адв. Емилия Тончева в интервю пред БНР. Както всяка година и тази има рестрикции за..

публикувано на 24.04.24 в 10:20