Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че не мисли, че Северна Корея „е готова да преговаря“, след като Пхенян изстреля ракети с предполагаем малък обсег на действие, във втори ракетен тест за последните пет дни, пише „Гардиън“.

Американското министерството на правосъдието е иззело севернокорейски товарен кораб, който е обвинен в нарушаване на санкциите, посредством контрабандно транспортиране на въглища от Русия, което намалява шансовете за подновяване на разговорите между Вашингтон и Пхенян, допълва вестникът.

Съобщението за изземването на кораба дойде часове, след като Северна Корея изстреля ракетите с малък обсег на действие, пише японският вестник „Джапан Таймс“.

Американски представители заявиха, че Северна Корея се е опитала да прикрие целта на дейността на кораба, като е записала в корабната документация различни страни за неговата националност и произхода на въглищата, допълва изданието.

По темата пише и австрийското издание „Дер Щандарт“.

Като водеща тема обаче изданието избира въпроса за и против задължителните ваксини. Задължителните ваксинации са чувствителна тема от правна гледна точка, тъй като противоречат на "правото на физическа неприкосновеност", пише в публикацията. Броят на случаите на морбили обаче се увеличава: през 2016 г. над 5 000 души бяха засегнати в цяла Европа, две години по-късно вирусната болест засегна 82 000 души. Ваксината срещу морбили е част от австрийския план за ваксиниране и все повече институции подкрепят задължителната ваксинация, пише „Дер Щандарт“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Гешев

Гешев пред комисията за Нотариуса: Не го познавам

Бившият главен прокурор Иван Гешев заяви, че не познава Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана по време на провеждащото се в този час заседание на временната парламентарна комисия за Нотариуса. "Единствената причина днес да съм тук е, че имам уважение към държавните институции, въпреки че от институцията Народно събрание е останала само..

публикувано на 16.04.24 в 13:48

Дни на кариерата в Русенския университет

21 работодателски организации се включиха във финалното събитие "Национални дни на кариерата", което се провежда днес в Русенския университет. Основната цел на изложението е потенциалните стажанти и служители да открият възможности за професионалната си реализация. Вече не говорим за "Пазар на труда", а за "Пазар на кандидата", тъй като от..

публикувано на 16.04.24 в 13:26
 УМБАЛ

ИСУЛ възстанови животоспасяващи костно-мозъчни трансплантации за деца

Детската онкохематология в ИСУЛ възобновява костно-мозъчните трансплантации, след като те бяха временно прекъснати заради липсата на медицински сестри. Това съобщиха от столичната университетска болница. Преди няколко дни е направена първата трансплантация на 3-годишно момиче с коремен тумор.  Костно-мозъчните трансплантации се прилагат..

публикувано на 16.04.24 в 13:26

МВР и Агенция "Митници" започнаха акция "контрабанда" по границите

МВР започна операция по границите на страната.  Действията се осъществяват от служители от "Гранична полиция", ГДБОП, Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите. Извършва се контрол по създадената организация на работа за нормален пропускателен режим - чрез разчет на силите и средствата, провеждане на ротация на служителите,..

публикувано на 16.04.24 в 13:20
Георги Близнашки

Проф. Георги Близнашки: Надявам се Конституционният съд да анулира промените

Даваме си сметка, че поправките на Конституцията са не просто несъвършени, а са на принципно грешна основа. Когато тръгнаха да бърникат по чл. 99, кръв ми капеше на сърцето. Приемам го лично, защото съм автор на текста. Всичко през 1991 година се разви бързо, за една безкрайна нощ . Това сподели проф. Георги Близнашки в интервю пред БНР...

публикувано на 16.04.24 в 13:18

Два сребърни медала взеха български отбори на олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори, участващи в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. В надпреварата са се включили 45 отбора от 23 държави-членки на Европейския съюз и един гостуващ отбор от Украйна...

публикувано на 16.04.24 в 13:16

10 декара гора и къщи са изгорели при пожара в кюстендилското с. Кутугерци

Около 10 декара смесена гора, 8 необитаеми къщи, постройки и дворове изгоряха при голям пожар, възникнал вчера след обяд в граничното село Кутугерци. Това казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Огънят е потушен късно снощи от три екипа на пожарната, включило се и местното население. Няма пострадали. Пожарът е причинен..

публикувано на 16.04.24 в 13:04