Петър Илиев: Няма да допуснем токът за бита да поскъпне заради НЕК

Петър Илиев - изпълнителен директор на НЕК
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев отхвърли искането на част от бизнеса да подаде оставка

НЕК има задължения да осигурява ток за регулирания пазар и битовите потребители, а не да предоставя допълнителни количества на свободния пазар, каза той в отговор на обвиненията на работодателските организации, че компанията не е предоставила допълнителни количества и цените на тока на борсата са скочили.

По-високи цени е имало само в два от дните посочи Петър Илиев:

"Пускането на допълнителни количества от "Марица-изток 1" и "Марица-изток З" ще доведе до значителна щета на НЕК, тъй като тези разходи няма да бъдат покрити от фонда за енергийна сигурност. Ако осигуряваме допълнителни количества от язовири, без да спазваме всички други неща, има опасност да застрашим снабдяването с вода и да източим язовирите в България".

Петър Илиев беше категоричен, че няма да допусне токът за бита да поскъпне заради НЕК.

Свързани новини

Работодатели искат смяна на ръководството на НЕК

Национално представените работодателски организации поискаха смяна на ръководството на НЕК и настояха за преструктуриране на държавния сектор в енергетиката и реална конкуренция между производителите на електроенергия. Позицията си..

публикувано на 09.05.19 в 22:20