Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 5-11 май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антония Григорова стартира в събота сутринта със световния елит в първото суперскай състезание от Световните серии по скайрънинг - Трансвулкания. Високопланинският ултрамаратон се провде на остров Ла Палма, Испания. 73-километровото трасе прекосява перлата на Канарските острови, стига върха на вулкан, висок 2500 метра, а после се спуска обратно до морското равнище, денивелация - над 4300 м. Участваха 3600 атлети. За Антония това беше първи старт за сезона и доста тежко състезание. Българката се класира 14-а при жените. Победи холандката Рагна Дебатс (8:09:25) при жените, а при мъжете - Тибо Гаривие от Франция (7:11:04).


Мария Николова завърши шеста в скаймаратона на Елбрус, с време 5:09:18, а Константин Атанасов завърши 12-и при мъжете, с време 5:08:50. Трасето на това високопланинско състезание е с дължина 13,9 км и денивелация от 3300 м.


Кирил Николов-Дизела и Десислава Цветанова подобриха рекордите по 3,6-километровата дистанция на Коджа Кая Ултра. Така Дизела загря за следващия си старт от Световните серии по скайрънинг, който е идната събота, 18 май, във Франция. Стартът в късата дистанция на Коджа Кая беше тази събота, 11 май. Дизела измина трасето с денивелация от 500 м за 21 мин. и 14 сек., а Десислава - за 32 мин. и 41 сек. В неделя е стартът по дългите дистанции. Коджа Кая Ултра, с трасе от 42 км и над 2600 м денивелация е първото състезанието от Българския календар по Скайрънинг. Събитието е със старт/финал в село Билка и се провежда в район, в който река Луда Камчия пресича Стара планина, а централното било се разделя на две по пътя си към морето.


Алекс Тоткова завоюва бронзов медал на втория кръг от Европейската купа по спортно катерене в дисциплината боулдър за юноши и девойки. Той се проведе на 11 и 12 май в Грац, Австрия. Алекс се класира девета на квалификациите и после зае третото място при 14-15-годишните с преодолени 3 боулдъра и 4 зони. В състезанието участваха рекорден брой катерачи - над 330.


В нощта на събота срещу неделя Иван Томов пък започна атака на връх Лхотце. Миналата седмица ураганни ветрове разрушиха лагери 2 и 3 под осемхилядния връх и унищожиха палатката на българина, затова той потегли с екипировка назаем. Пред БНР Томов сподели, че не е успял да пребори кашлицата си, но ще рискува и ще направи опит. 


Пети пореден ден ултрамаратонецът Краси Георгиев бяга по маршрута на транспортния Коридор №8. Краси смята да бяга 1200 км от Черно до Адриатическо море, за да насърчи развитието на инфраструктурните връзки, спорта, туризма и бизнеса между България, Северна Македония и Албания. В събота той измина разстоянието от Стара Загора до Пловдив. В неделя посоката е Панагюрище. 


Тази седмица се навърши една година от изчезването на Боян Петров под Шиша Пангма. Идната събота (18 май) в негова памет ще има състезание по скоростно изкачване на пътеката, по която той тренираше - от Княжево до Копитото, на Витоша.


Навършиха се и 35 години от първата национална експедиция до Еверест. Христо Проданов става първият българин, изкачил най-високия връх на планетата, при това по най-трудния маршрут, осъществява първо подобно ранно изкачване на върха - през април, и става 13-ият човек в света, изкачил Еверест без кислороден апарат. Дни след неговата смърт на слизане четирима българи - Методи Савов, Иван Вълчев, Николай Петков и Кирил Досков, правят за първи път в историята цялостен траверс на Еверест, наречен по-късно “Българския траверс”, като се изкачват от запад и слизат от юг. Изкачването по Западния гребен пък, т.нар. Жесток път, е второ в историята преминаване на този маршрут, което няма повторение вече 35 години. 


Известният перуански алпинист Рикард Идалго беше открит мъртъв в палатката си в Лагер 2 (6500 м) под Макалу (8485 м). Причината за смъртта му не е уточнена. Идалго има изкачени 6 осемхилядника и искаше да изкачи останалите 8, както и седемте континентални първенци без допълнителен кислород до 2021 г. Желанието му беше по този начин да отбележи 200 години от независимостта на Перу.

Поляците обявиха, че отлагат експедицията си до К2 за зимата на 2020-2021 г., тъй като не могат да съберат достатъчно силен екип за идната зима. Ръководителят на експедицията Пьотр Томала ще използва времето, за да направи нов подбор на алпинисти и така да увеличи шансовете Полша да запише първото в историята зимно изкачване на последния неизкачван през зимата осемхилядник на планетата.


Над 100 души се спуснаха в събота по 100-метров алпийски тролей на скалите над Лакатник. Там продължават традиционните празници на селото. Снощи, след водосвет при Кръста на загиналите планинари и алпинисти от цялата страна по стръмните пътеки потегли факелно шествие. Кулминацията беше традиционната заря около полунощ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтана надви Берое и изравни серията във финала

Вицешампионът Монтана 2003 надигра за втори път шампиона Берое с 89:88 (28:17, 9:15, 27:26, 19:25, 6:5) след продължение като домакин в зала „Младост“ в Монтана в четвъртата среща от финалния плейоф в първенството на България по баскетбол за жени и изравни серията на 2-2 победи. Старозарки спечелиха първите два двубоя като домакини, а тимът..

публикувано на 22.04.24 в 20:40
 Арестуваха Фабио Канаваро е задържан заради неплатени данъци

Фабио Канаваро пое Удинезе

Удинезе, който е на 17-о място в класирането на Серия А, се раздели с треньора си Габриели Чофи в понеделник, съобщиха от клуба. Негов заместник ще бъде световния шампион от 2006 година Фабио Канаваро. "Удинезе съобщава, че освободи от функциите си треньора на първия отбор Габриеле Чофи", написаха от клуба в кратко съобщение. Чофи е на..

публикувано на 22.04.24 в 18:52

Аслъхан Мехмедова се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство

Българската боксьорка Аслъхан Мехмедова се класира на четвъртфинал на Европейското първенство и увеличи бройката на добрите резултати. Един полуфинал и още 11 достигнати четвъртфинала - такава е равносметката за България след приключване на първите два кръга на Европейското първенство по бокс за мъже и жени в Белград. Аслъхан Мехмедова стана..

публикувано на 22.04.24 в 18:50

Гимнастиците ни с подиум тренировка преди Европейското

Националният отбор по спортна гимнастика за мъже направи официална подиум тренировка преди началото на Европейското първенство в Римини (Италия).  "Подиумът мина добре. Състезателите направиха малки грешки, но се надявам да ги изчистим до началото на първенството", коментира президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев. Уредите в залата в..

публикувано на 22.04.24 в 18:45
Калина Бояджиева

Калина Бояджиева вдъхнови участниците в турнир по олимпийско таекуондо „Херея оупън“

Европейската шампионка за жени и за девойки Калина Бояджиева подкрепи състезателите в 15-ото издание на турнира по олимпийско таекуондо „Херея Оупън“.  Състезателката на клуб „Херея“ пропусна огромната възможност да спечели виза за Игрите в Париж, след като скъса кръстна връзка на коляното по време на турнира в Австрия и претърпя операция. „На..

публикувано на 22.04.24 в 12:56

Ремита и загуби за българките на европейското по шахмат

Надя Тончева и Белослава Кръстева допуснаха първи поражения на европейското индивидуално първенство по шахмат за жени в Родос, Гърция. Останалите националки направиха две партии реми и допуснаха още две загуби на континенталния шампионат. Тончева и Кръстева, които до този момент бяха безупречни с по две победи, отстъпиха съответно на Нарва Маи от..

публикувано на 22.04.24 в 06:43

Манчестър Юнайтед е финалист за Купата

Манчестър Юнайтед се класира за финала в тазгодишното издание на турнира за Купата на Футболната асоциация. На "Уембли" той се наложи над Ковънтри след дузпи с 4:2, в редовното време и продълженията 3:3. Скот Мактоминей даде преднина на Юнайтед в 23-та минута, след като засече остър пас от дясно на Диого Далот. В добавеното време на първата част Хари..

публикувано на 22.04.24 в 06:35