Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАЗД: Никога у нас няма да има документ, който да цели отнемането на деца от родителите

Елеонора Лилова – председател на Държавната агенция за закрила на детето
Снимка: Ани Петрова

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова категорично отхвърли опасенията на родителите, че в проекта за Национална стратегия за детето има заложени текстове, в които да се предвижда отнемане на деца. В ефира на предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" тя призовава хората да са спокойни и определи разпространената информация в социалните мрежи като "фалшиви новини":

"Искрено съжалявам, че точно с най-милото, с децата, се спекулира в момента. Бих искала да успокоя всички, че наистина няма такъв документ – не съм чула и не съм видяла – който да предвижда по такъв начин, описан в социалните мрежи, да се отнемат децата от родителите им. Страхът, който организаторите на такива спекулативни твърдения, които се внушиха на хората през социалните мрежи, наистина е неоснователен.

"Категорично се противопоставям на всички фалшиви новини и различните интерпретации. Дори и една мисъл не съм чула от всички тези експерти да се променя законодателството и да се върви в посока на чуждите практики, които така "умело" бяха разказани. Не са се придвижвали в проекта на документа, или в други проекти на документи, различни от досегашните правомощия на социалните работници! Вярвам, че никога у нас няма да има такъв документ, който да цели отнемането на деца от родителите".

През изминалата година социалните работници са помогнали в 1733 семейства децата да си останат в семейна среда, допълни тя. Изоставените деца през миналата година са общо 1058. Изоставени от родителите си в на ниво родилен дом са 441 деца. 617 са децата, които са на друга възраст. Децата в България са около 1 300 000, а приемните семейства – около 2300, така че е невъзможно да се вземат децата на половината родители в България, обясни тя

„Приемните семейства са заети да обслужат точно тези случаи на изоставени деца от биологичните родители. След като се предприеме мярка на закрила на детето, веднага се търси възможност да се установи контакт, да се завърне то при своите биологични родители, така че тази цифра варира. Към март около 2000-2100 от тези семейства се грижат за деца, които са изоставени или за които е имало някаква злонамереност или експлоатация“.

Документът е спрян, за да бъдат чути всички, които имат нови идеи и предложения, обяви Лилова:

„Ние не работим на затворени врати, така че още утре, който желае представител от тях, може съответно да започне диалог с нас“.

„Ако познаваме добре разписано нашето законодателство, и родителите ще са спокойни и няма да се поддават на такива фалшиви новини“, успокои председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова.

Националната мрежа за децата, която обединява над 150 неправителствени организации, работещи в областта на грижата за семейството и детето. Нейни представители се участвали като консултанти при изготвянето на Стратегията за детето 2019-2030. Изпълнителният директор на мрежата Георги Богданов също е категоричен, че протестите против Стратегията са заради "масирана атака, дезинформация на родителите и игра със страховете им“. Атаката идвала от „ултраконсервативна християнска организация“ с участието на католици, протестанти и хора от небългарското православие, която е „много добре организирана в Европа".

"Атаката срещу приемните родители е много видна и ще ви кажа защо – в техния план е казано, че трябва да се подиграваме и да нападаме всички родители, които нямат брак. Всъщност ние затворихме големите домове в България. Къде да отидат децата, които нямат семейства, които наистина са изоставени? Къде да ги изпратим? Отново в домове? Аз си спомням периода, в който имахме 30 000 деца в домовете. В домовете не се знаеше кое дете къде е. Бяха тъмни години!".

Богданов е категоричен, че една от спекулациите точно е, че цел в стратегията е да бъдат отнети децата от семействата им, докато в нея е записано точно обратното – че ще бъдат подкрепени семействата, за да не бъдат разделяни.

„Национална мрежа за децата настоявахме това да бъде включено вътре и то е включено вътре“.

Всички неправителствени организации в България са в Търговския регистър и там могат да бъдат проверени всички средства откъде идват и за какво“, обяви той.

„Наслагват се фалшиви новини за телефон 116 111. Този телефон е на Държавната агенция за закрила на детето и се управлява от фондация "Анимус", които са се явили на конкурс и са спечелили конкурс, който конкурс предвижда да се дава помощ и подкрепа на децата и на семействата. За 2018 година например 800 родители и възрастни са се обаждали на този телефон и само 470 деца. Значи този телефон по-скоро обслужва родителите и възрастните, отколкото децата“.

Не е проблем, че частна фондация оперира с телефона, защото това е регламентирано в Закона закрила на детето и други нормативни актове: „Не е проблем в това! Проблем е, ако фондацията не си изпълнява ангажиментите. Тези хора в момента са подложени на неимоверна атака от страна на политически партии, които искат да привлекат внимание върху себе си – обаждат се и тероризират хората, които са доброволци в голямата си степен, на този телефонен номер. А в същото време има деца, които страдат, или родители, които страдат, и трябва да се обадят на този телефон. Това е престъпен акт!“.

Втора манипулация има при внушенията за патронажната грижа. Според Николов става дума медицинска грижа в услуга на хората с най-малки деца. „Това означава родителите, когато имат малко дете, да могат да потърсят помощ, свързана с това как се повива бебето, как се храни, наддава ли килограми – медицинското лице да може да помогне на това семейство“.

Неправителствените организации, които предоставят социални услуги, са лицензирани от ДАЗД, от агенция „Социално подпомагане“ и други институции. Те постоянно дават доклади за случаите, върху които работят, а държавата препраща такива случаи към организациите, допълни Богданов: „Имаме организации, които управляват кризисни центрове. Тези кризисни центрове са претъпкани от бити деца, от тормозени родители, от хора, които наистина имат нужда от помощ и подкрепа“.

Един от хората, които се обявяват против Стратегията за детето 2019-2030, е адв. Петър Николов, обявен за Юрист на годината за 2018 година от „Правен свят“. Пред БНР той обясни, че в настоящия ѝ вариант родителите са лишени от права, заложени в Конституцията, коментира юристът в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“.

„Чл. 32 от Конституцията гласи, че личният живот на гражданите е неприкосновен. Неприкосновено е жилището, без съгласието на обитателя, отглеждането на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата. А стратегията предвижда мерки, които дават неограничени права на различни не само държавни служители, а най-вече на частни организации, да извършват пълен мониторинг на вашия личен и семеен живот. Това не е директно записано, но е заложено. На първо място, се въвежда един телефон, който е национален, но всъщност е частен, тоест държавната по никакъв начин не контролира този телефон, на който се стимулират децата да предоставят най-различна информация, която не касае само тях, а и личния живот на родителите и на всички членове на семейството – 116 111. Той е на частна фондация. Противниците на стратегията в този ѝ вид смятат, че подобен телефон трябва да бъде под опеката на държавата…“.

В стратегията се споменава и въвеждане на задължителен патронаж за деца от 0 до 7 години. Така децата ще подлежат на проверка от служител на неправителствена организация, обясни той: „В плана за прилагане на стратегията почти всяка стъпка и мярка предвижда участието на неправителствени организации. Всъщност, стратегията за в бъдеще предвижда по-малко държава в отношенията деца – родители и създаването на голям, нов частен сектор от неправителствени организации. На тях се дават права по-големи дори от държавните служби. Ние даваме огромен хляб! Искам да ви кажа, че една услуга, в момента, на тези неправителствени организации, се плаща около 3000 лв. от държавата – за обслужване на едно дете, което е проблемно. Един частник всъщност има идея и цел да генерира все повече проблеми, за да получава повече пари. Всъщност това е машина за правене на пари!! Тези хора не го правят безплатно!“

На страната на стратегията са "предимно лица, които работят в неправителствения сектор", който разчита на това финансиране, допълни той.

„Това, което всъщност се предлага, не е предложение на държавата и обществото, а предложение на хора, които по някакъв начин заемат определени постове в държавата. Говорим за една стратегия, която всъщност се предлага по линия на едно външно финансиране… да не говорим, че са заложени мерки как да се редуцират деца от семейства, които нямат достатъчно жилищна площ. Имам практически такъв казус – защита на едно семейство с 11 български деца. Социалните влязоха в съда и казаха ми, че няма достатъчно площ в тристаен апартамент, защото няма 11 легла и 11 бюра. Съдът ги върна при семейството! През миналата година съм водил около 15 дела за деца и всички са върнати обратно“, обобщи той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затваряне искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток 2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток 2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид.  Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и поставянето в зависимост на българската икономика, каза Станимир Георгиев, председател на Сдружение "Миньори..

публикувано на 23.04.24 в 12:07

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. Опелото ще се състои в събота в храма "Св. Седмочисленици" от 13.30 ч.  Мариана Евстатиева-Биолчева изучава кино и телевизионна режисура във Филмовата школа в Лодз, Полша. Дебютира в документалното кино. Още с първите си филми проявява интерес..

публикувано на 23.04.24 в 11:53
Максим Минчев

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда "Максим Минчев"

Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма учредява награда на името на Максим Минчев. Първата награда ще бъде връчена в зала "Максим" на БТА на 5 юни – рождената дата на Минчев. Дългогодишният директор на БТА Максим Минчев беше президент на асоциацията, в която членуват над 60 журналисти, блогъри и писатели. Минчев има над..

публикувано на 23.04.24 в 11:45

Климатичните промени и младите

Климатичните изменения са едно от най-големите предизвикателства на днешното време . Това каза пред БНР Люк ван Оз – втори секретар на посолството на Кралство Нидерландия. УНИЦЕФ в партньорство с посолството проведе дискусия с млади хора именно на тази тема - "Образование, околна среда и действия за климата".   Според Люк ван Оз е..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Делото за смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница" влиза в съда

Делото за смъртта на 24-годишната Анна-Мария Малчева и на нейния годеник - 22-годишният Явор Стоянов, вече е в съда. Това се случва почти година след трагедията на столичния булевард "Сливница", когато двамата бяха блъснати и убити от лек автомобил, управляван от 18-годишния Адриан Антонов. Младият мъж ще отговаря за причиняване на смърт по..

публикувано на 23.04.24 в 11:32

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец.  Това е решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 10:52

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

Днес ще се състои  церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания" . "За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти.  Стремежът ни е да го превърнем в традиция , защото  това е един празник на науката , едно признание на онези от нас, които са получили най-високи резултати в..

публикувано на 23.04.24 в 10:47