Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силни резултати в четвъртото издание на маратон Варна

4
Победителят в маратон Варна Осеа Тюей (Кания)
Снимка: официален сайт на маратона

С рекорди на трасето и изключително силни резултати ще се запомни четвъртото издание на маратон Варна, в който участваха 1030 атлети от 36 държави, сред тях 32 елитни бегачи от силните школи в Африка.

Шампиони в класическия маратон на 42.195 км станаха представители на Кения, а при мъжете четирима „слязоха“ под досегашното върхово постижение. Особено впечатлява резултатът на шампиона Осеа Тюей, финиширал за 2 часа 16 минути 35 секунди – с близо три минути по-бързо от досегашния рекорд на трасето.

Така кениецът записва втора поредна победа в българската верига от маратони, след титлата в Стара Загора преди месец и половина. Той се очертава и основен фаворит
за големия джакпот от 20 000 лв. за най-добро представяне във веригата.

Неговото лидерство за впечатляващата премия може да оспори кенийката Рут Матебоя, която се поздрави с победата при жените с 2 часа 43 минути 54 секунди, като защити титлата си от миналата година и записа трети пореден успех в морската столица. Наред с това Матебо подобри с повече от минута собствения си рекорд на
трасето от преди две години.

Най-бързи в големия маратон от българите бяха Илия Куцаров, финиширал 10-и с 2 часа 43 минути 42 секунди и осмата при жените Борислава Видева с 3 часа 35 минути 54 секунди

Кенийци грабнаха победите и в полумаратона. Резултътът на шампиона при мъжете Уйклиф Бивот 1:05:19 часа също е „гросмайсторски“, а при жените триумфира Рут Мбата с 1:15:05 часа

Зрителите приветстваха български победи в 10-километлавота дистанция: при дамите шампионка е Маринела Нинева с 39:09 минути, а при мъжете Иво Балабанов с 33:01 минути.

„Варна е домакин на много спортни събития тези дни. Радостно е, че днес малки и големи се включиха в един истински спортен празник, в годината, в която Варна е с титлата „Европейски град на спорта“. Продължаваме усилията за подобряване на спортната инфраструктура и обогатяване на спортния календар. Изграждаме три нови спортни комплекса и обновяваме базата в 20 училища. Благодаря и на доброволците, които подпомогнаха организацията на Маратон Варна,“ каза кметът на Варна Иван Портних.

След маратоните в Стара Загора и във Варна с точки и с шанс за джакпота от 20 000 лева са: при мъжете - Осеа Туей 20 т, Ахмет Насеф и Юсеф Сбаи с по 10, Хамис Бакари 8, Жан Симукека 6, Ендрю Мангата и Артьом Падубни с по 5 и Бернард Санг с 3 т., всички с резултати под 2.25 ч. При жените двете дами завършили под 2.45 ч. са: Рут Матебо с 18 т. и не стартиралата във Варна Вира Овчарук с 10 т.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Килиан Мбапе

ПСЖ е на малка крачка от титлата във Франция

Пари Сен Жермен победи като гост Лориен с 4:1 и е съвсем близо до нова титла във френското първенство 4 кръга преди края. От нея го делят две точки, реално една, заради много по-добрата си голова разлика от втория Монако. Монегаските отложиха малко развръзката с победа у дома си с 1:0 над Лил, но изостават с 11 точки от лидера. В друга среща от 29-ия..

публикувано на 25.04.24 в 06:56
Аталанта

Аталанта продължава успешно на няколко фронта

Отборът на Аталанта продължава с отличното си представяне на няколко фронта. След като отстрани Ливърпул в Лига Европа, тимът на Джан Пиеро Гасперини се класира на финала за Купата на Италия.  Аталанта отстрани Фиорентина в полуфиналите, след като победи в реванша у дома си с 4:1. В първата среща флорентинци спечелиха с 1:0, но това за тях се оказа..

публикувано на 25.04.24 в 06:39
Евертън - Ливърпул

Евертън спря Ливърпул за титлата в Англия

Евертън преустанови почти всички надежди на градския си съперник Ливърпул за титлата в Англия, след като „карамелите“ спечелиха заслужено с 2:0  в отложен мач от 29-ия кръг. Успехът на практика, но не и на теория, подпечата спасяването на „карамелите“ в елита, докато „червените“ имат все по-малко шансове да стигнат до златните медали. Големите герои за..

публикувано на 25.04.24 в 06:16
Кевин Пенев и Здравко Куртев (треньор)

Гимнастиците ни не успяха да се класират за финалите на Европейското

Българските състезатели не успяха да се класират за финалите на отделните уреди на Европейското първенство по спортна гимнастика в италианския град Римини. Най-предно място в пресявките намериха Кевин Пенев, който е 18-и на земя, и Даниел Трифонов с 19-а позиция на прескок. Само първите осем от всеки уред продължават в борбата за отличията. На земна..

публикувано на 25.04.24 в 06:06

Рами Киуан донесе 11-тия медал на България на европейското по бокс

Рами Киуан закри по перфектен начин за България днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът ни надделя над Михал Ярлински (Полша) и се класира за полуфиналите в сръбската столица. Така българинът донесе 11-ти медал за страната ни, гарантирайки си минимум бронз. Под наставленията на Жоел Арате,..

публикувано на 24.04.24 в 21:19

Лудогорец обезсмисли реванша с Хебър за Купата

Лудогорец победи лесно с 4:0 у дома Хебър в първи полуфинален двубой от турнира за купата на България.  Носителят на трофея от миналия сезон успя да вземе аванс в резултата още в четвъртата минута на мача. Франсиско Гомес центрира и топката достигна до Рик Джонатан и той откри резултата с точен изстрел във вратата на гостите.   Четири минути след това..

публикувано на 24.04.24 в 20:53

Баскетболистките на Берое драматично спечелиха титлата

Берое Стара Загора завоюва титлата в женската А група за четвърти пореден и общо шести път в своята история. Настоящите шампионки оцеляха срещу Монтана 2003 с 67:66 в петата решителна среща, изиграна в зала „Общинска“. Двата тима сътвориха драма, спираща дъха, но във финалните акорди баскетболистките на Албена Хубенова изстрадаха ценния триумф и..

публикувано на 24.04.24 в 20:35