БЛС и НЗОК започват преговори за увеличаване на цените на клиничните пътеки и за анекс към НРД

Д-р Иван Маджаров: Цели региони са заплашени от липса на педиатри

| обновено на 13.05.19 в 08:38
Д-р Иван Маджаров – председател на БЛС
Снимка: БГНЕС

В Националната здравноосигурителна каса започват преговори с Лекарския съюз за увеличаване на цените на клиничните пътеки и за анекс към Националния рамков договор. Лекарският съюз ще иска по-високи цени на клиничните пътеки в направления като педиатрия и белодробно лечение, както и в други области, заяви председателят на Съюза д-р Иван Маджаров.
     

Българският лекарски съюз подкрепи протестиращите от Специализираната детска болница в София на проведения през почивните дни извънреден събор. 

Преди няколко дни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева декларира, че на започващите днес преговори ще се приеме да няма ограничения при приема и лечението на деца в специализираната педиатрична болница в столицата.

С електронно гласуване се одобриха промени в устава на БЛС. Според тях се премахва акредитационният съвет, а медицинските обучения вече ще се извършват по договор от БЛС и медицинските университети.

Най-важното решение на извънредното заседание обаче е свързано с преговорите, които ще започнат между БЛС и НЗОК за увеличаване цените на клиничните пътеки в рамките на отпуснатите 50 милиона лева от резерва на здравната каса. Новите цени ще влязат в сила от първи юни, каза председателят на Лекарския съюз, доктор Иван Маджаров. Приоритетно ще бъдат повишени цените в педиатрията, но се предвиждат по-високи цени и в детската хирургия и в пулмологията. Освен това в рамките на резерва след анализ ще се обмисли и възможност за минимално повишаване на цените за преглед, каза още доктор Маджаров.

В предаването „Преди всички“ председателят на БЛС подчерта, че цели региони са заплашени от липса на педиатри.

„Във всички случаи 50 млн. са достатъчни, за да се повишат цени не само на педиатричните пътеки, а и на други недофинансирани и с ниски цени, като например белодробните“.  

По думите му тези пари трябва да стигнат и до заплатите в лечебните заведения: „Пропорционално и справедливо трябва да има увеличение на заплатите на всички работещи в лечебните заведения за болнична помощ“.

БЛС ще настоява неусвоените от лечебните заведения средства да се даде възможност да отидат за стара неразплатена дейност.

Д-р Маджаров припомни и настояване на БЛС: „Само лекарите, които работят с деца, не получават от никого потребителска такса. Нашето настояване е в следващата година с бюджета за здравеопазване да се мисли и за такъв вариант – една част от такава потребителска такса да бъде поета от държавата, а не от родителите“.

Това обаче не трябва да се случва за сметка на лекарите, уточни той.

Председателят на БЛС се надява след днешните преговори да се внесе някакво спокойствие в сектора.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33