Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макети на влакове от 80-те години на изложение за жп моделизъм в София

Снимка: БТА

За десета поредна година Сдружение "Клуб железопътен моделизъм - България" организира международно изложение във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". На тазгодишното изложение ще бъде пресъздаден подвижния състав на Българските държавни железници от 80-те години на миналия век. 

То ще се проведе от 24 до 26 май. Ще бъдат изградени три трасета с дължина около 180 метра със 17 гари и спирки и подвижни жп модели на влакове. Интерес към жп моделизма проявяват около 400 души в страната, от тях активни в хобито са 100 души, разказа в предаването "Закуска на тревата" председателят на сдружението Емил Чаушев.

"Това не е скъпо, това е много скъпо хоби. Моделите, които се продават на пазара, са с доста висока стойност, тъй като през годините станаха много по-детайлни. Не са онези детски влакчета, които сме свикнали и помним от детските си години. Освен подвижният състав, който вие може да имате, трябва да направите трасе, по което този подвижен състав да се движи и това отличава нашето хоби от всички останали моделизми." 

Железопътният моделизъм е забранен за деца до 14 години, тъй като има много дребни детайли, които могат да бъдат погълнати, предупреди Емил Чаушев.

"Има понякога остри детайли в модела, които могат да наранят едно дете. Има детски влакчета, които не са точно модели, те са просто имитация на някакво влакче, които могат да се експлоатират от 2-3-4 годишни деца и по-нагоре."

Чаушев смята, че интересът на децата към това хоби се поражда между 4 и 5 годишна възраст.

Предстои макети на влакове да бъдат поставени в рамките на постоянно изложение на Централна жп гара в София, съобщи още Емил Чаушев.

"Най-вероятно един път месечно ние ще отваряме врати за всички граждани, безплатно, за да могат да видят и да се доближат до това хоби, като през останалото време всички трасета ще могат да бъдат гледани (защото помещенията са със стъкла, те не са със стени). Помещенията са със стъкла, така че всички, които преминават през Централната жп гараq ще имат възможността да се запознаят с хобито", уточни той.

Чуйте повече за инициативата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", но ще реши нещата

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. „Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на „Митниците“. Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На пръв поглед идеята за безупречния дом ни е насадена поколения назад - че всичко притеснително трябва..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства от Русия за финансиране на забранената вече проруска партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски..

публикувано на 25.04.24 в 10:22

Атентатът в Сарафово и отвличането на български моряци – в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати –..

публикувано на 25.04.24 в 10:18
на живо

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:16