Литературни разходки из София - за писателите и града

Нестандартната двуезична инициатива е на фондация "Прочети София"

Литературните маршрути включват знакови за писателите места. На снимката: Паметникът на Йордан Радичков в София
Снимка: БГНЕС
Фондация "Прочети София" започна литературни разходки в София. Те ще продължат шест месеца. От май до октомври в столицата ще се проведат близо 20 разходки на български и английски език със свободен достъп. Те ще включват още персонални разкази на писатели и специално създадени разходки за деца. 

"Първата разходка беше на 11 май с литературния изследовател Лора Шумкова, а на 24 май - ние не случайно сме подбрали датата - ще бъде разходката с Миглена Николчина. Тя ще бъде в района на "Лозенец", където на малката улица "Елин Пелин" се събират историите на много от нашите писатели - Дора Габе, Валери Петров, Елин Пелин, Богомил Райнов. Там и Иван Методиев е имал своя галерия", разказа в предаването "Преди всички" Тодора Радева от Фондация "Прочети София".

На първи юни започват литературните маршрути, които са специално създадени за деца.
"Най-интересното в нашите идеи и в нашите маршрути е това, че образът на града - голяма част от литературните места вече ги няма: старото писателско кафене, арменското кафене, но те съществуват в мемоарите, които са описани в различни произведения, всъщност ние искаме да възкресим и спомена за тях чрез разказване на истории. Това, което самите писатели могат да предложат, е техният личен поглед към града, любимите места на писателя, по какъв начин те са му въздействали, какво той самият е изследвал от града и е включил като вдъхновение и в своите произведения", допълни Тодора Радева. 

Няколко от туровете ще се проведат и на английски език като съвместна инициатива с Фондация "Елизабет Костова".

"С тях започнахме. Първият тур беше на 17 април. Сега ще бъде на 12 юни. Разбира се, той е отворен за всички англоговорящи, които искат да присъстват и наистина да опознаят града през един по-различен поглед", посочи Радева.

Повече за инициативата чуйте в звуковия файл. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33