Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Приземената армия"- Историята на изтребителя от село Зелениково

| обновено на 14.05.19 в 14:32
10
Снимка: Добромир Видев

Гълъби, много гълъби са се заселили под крилата на МиГ-21 БИСс борден номер 509-ти. От 2003-а той е поставен в центъра на пловдивското село Зелениково. Самолетът един от последните „спасени“ от съкращаването на армията след влизането на България в НАТО. 16 години след откриването на монумента с изтребителя Добромир Видев ни среща с местните хора и техните спомени за идването на самолета.

Милко Койруков е един от хората, помагал на Иван Меразчиев и Цанко Арабаджиев - двамата пилоти, които стоят зад инициативата за поставяне на изтребителя. Нито Иван, нито Цанко са сред живите днес, за да разказват. Това прави обаче Милко, който остава един от малкото, пазещи историята…

„Взимането стана много трудно. Писахме къде ли не писма. Най-накрая писмото до президента – тогава беше Първанов, той е човекът, който ни съдейства. Искаха ни и пари много, да го докараме тука, пък нямаше пари.“

Посрещането било тържествено. „Оставихме го да стои отворен, долу да го гледат, на земята. Имаше хора, които въобще не са виждали.“

Изкопали основите на ръка. 2.60 на 2.60 и дълбочина 2.60. Милко твърди, че конструкцията би трябвало да издържи земетресение. И се шегува, че „селото може да падне, но самолетът не трябва да пада“.

Старите архиви пазят запис от 2003 година на селското тържество по откриването на самолета.На записа, предоставен от дъщерята на един от инициаторите - Иван Меразчиев, ясно се вижда радостта от поставянето на самолета. В този запис отпреди 16 години на фона на ръкопляскания се чува развълнувания глас на Меразчиев, който споделя пред присъстващите защо иска да има самолет в селото. 

Веднъж като си летял, все нещо те жегва на тази тема, споделя още Милко Койруков. 22-годишният му зет също е летец. Затова и Милко следи отблизо проектите за модернизация на военната ни авиация. 

Авиация се прави с много пари, казва Милко Койруков, който познава по- добри времена за военните пилоти. Но чрез зет си вижда отблизо и  трудностите, които съвременните ни военни пилоти изпитват.

Милко Койруков не е оптимист и за бъдещето на МиГ-а, който стои в центъра на Зелениково. Той разказва, че освен трудната поддръжка, няма и вече кой да го прави. „Вероятно ще остане, ако не падне, ако нещо не стане с него, ще остане като спомен.“

Селото наброявало към 1600 души, сега са останали 300. А най-близки с приземения самолет си остават прелитащите и кацащи гълъби.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Мая Кефалова и проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18