Започва поетапното тестване на тол системата

| обновено на 15.05.19 в 09:41
Снимка: БГНЕС

От днес започва поетапното тестване на тол системата. Първият етап от изпитванията ще започне със симулации на данни за движение по пътната мрежа, а не със събиране на реални данни на терен.

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков обясни:

"Първо, в пунктовете за продажба най-вероятно ще започнем на границите с тестовите изпитвания, ще сключим протокола с "Капш трафик солюшънс". На база на първите монтирани камери, имаме вече почти 327 камери монтирани, 63 разрешения, които сме издали, ще бъдат монтирани в следващите няколко дни".

Нанков определи системата като "най-сложната, изграждана в България".

Стартирането на тол за преминаване по републиканските пътища на камионите над 3 и половина тона е предвидено за 16 август.

Олег Асенов от Националното тол управление обясни в предаването "Преди всички" какво предстои от днес:

"Днес ще има тест на пет основни компонента на системата – пътно таксуване, обслужване на клиенти, правоприлагане, управление на плащанията, интеграция и системна сигурност. От днес започва тест на т.нар. "предварително генерирани данни за пътувания". На базата на генерирани предварително регистрационни номера ще проверяваме ефективността на контрола и на базата данни, които за този номер предварително сме генерирали, за да видим дали системата ще го разпознае за съвестен потребител на пътя или за нарушител".

"Критичните точки в тестовия период са идентифицирани. Една от тях е взаимодействието със системите на нашите партньори и как ние ще обслужваме клиентите си. От 8 юни започваме обучение и тренировки на нашия персонал", каза още Асенов.

"Превозвачите са едни от хората, които винаги са били против въвеждането на тол системата. Почти 20 години се мъчим да убедим управляващите, че трябва да се въведе нещо подобно, което го има в цяла Европа. Превозвачите имат достатъчно време да си направят бизнес плановете. 20 хил. км е основната пътна мрежа. При живот, нормален на асфалта, при натоварванията на пътищата у нас – 10 години, означава 2000 км пътища да се ремонтират всяка година. Като умножим сумата между 350 000 и 500 000 лева на километър, това означава между 700 млн. и 1 млрд. лева, за да имаме пътища. И не можем да разчитаме на европейските програми да финансират ремонта на пътищата ни до безкрай". Това каза в предаването "Преди всички" инж. Румен Йовчев, бивш председател на браншова камара "Пътища".

Интервюто с Олег Асенов и с инж. Румен Йовчев можете да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33