Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от село Евлогиево

13
Снимка: Добромир Видев

„Ако искаш, имам стълба, мога да отворя кабината“ – така Антон Цветанов, бивш военен пилот до 1994 година, започва да разказва за машината, която от 2016-а година стои на малко възвишение в село Евлогиево, Плевенско.

„Излитането, щеш, не щеш – ще излетиш, като му дадеш ръчката за газ, държиш лоста и малко потеглиш. При кацането трябва да се преценява. Има автопилот, обаче автопилотът няма да те доведе до земята. По принцип механиката по-трудно може да се развали, отколкото електрониката.“

Изтребителят МиГ-21 е поставен от един от инструкторите на президента Румен Радев – Антон Цветанов. Самолетът е най-новото попълнение в „арсенала“ на самолетите-паметници.

Дълго време увещавали Антон Цветанов да съдейства за поставянето на машината, признава той. „94-а година спрях да летя. Разбраха, че няма да имам вече реална връзка с авиацията и искаха да докарат. Видели са тука, от съседни села, най-вече реактивни самолети, като музеен експонат. „Антоне…“ – отказах. 2006 година беше последният ми отказ. 2017-а го докарах."

И тук, като в други подобни истории трябвало министерско разрешение. Бившият военен министър Николай Ненчев дал зелена светлина, но трябвало да се съгласи и финансовият Владислав Горанов, разказва Цветанов.

Неговият отговор на въпроса „Защо ни е тук този самолет“ е: „За да запазим и в тоя край на България любовта към авиацията“.

Защото селцето е малко, но е излъчило четирима авиатори. Обществената значимост Антон Цветанов я разбира така: по празници на селото и по събори отваря кабината за децата и им показва как са летели на МиГ-21 българските пилоти. 

Според Валентин Димитров, който завършва училището в Долна Митрополия, сега пилотите няма на какво да летят достатъчно часове.

„Нашият полк беше единственият учебно-боен. Нашият нальот за лична подготовка варираше между 30 и 45 часа. Турският и гръцкият летец правеха между 200 и 300“, споделя Антон Цветанов. И двамата с Валентин обсъждат как преди време имало випуск с по 90 души.

„Летят. Завършвахме випуските по 120 човека летателният състав. Сега ще вземем 8 самолета и кой ще лети? Хора има, обаче кой ще се вреди?“, пита се Валентин Димитров.

И двамата са на мнение, че е изпуснато много време за покупката на нови самолети. Вълненията и на Валентин, и на Антон са насочени към възобновяването на обучението във Долна Митрополия. „Дано не е предизборно това“, надява се Антон Цветанов, като не пропуска да добави, че материалната база е „почти унищожена“, а преподаватели „няма достатъчно“.

Валентин и Антон не летят отдавна на изтребителите, но сънуват. „Примерно как правеше лупинг, чувството, когато си го правил. Ето, минали са колко години, откакто не съм летял…“, връща се мислено в небето Валентин.

„Имам чувството, че сега ако се кача, след половин час оглеждане на кабината, и тръгвам… Рядко има вечери да не заспивам с мисълта за децата си, за летенето си, няма такава вечер. Да ми кажат да откажа цигарите, ама за сметка на това ще продължа да летя, щеше да стане“, усмихва се Антон.  

„На мен моралното ми удовлетворение е, че съм го докарал и съм реализирал една хубава идея“, признава той. Защото по думите му, „летенето е магия, която не е само краста, но тя заживява в тебе".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20