Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Приземената армия" - Историята на изтребителя от село Евлогиево

13
Снимка: Добромир Видев

„Ако искаш, имам стълба, мога да отворя кабината“ – така Антон Цветанов, бивш военен пилот до 1994 година, започва да разказва за машината, която от 2016-а година стои на малко възвишение в село Евлогиево, Плевенско.

„Излитането, щеш, не щеш – ще излетиш, като му дадеш ръчката за газ, държиш лоста и малко потеглиш. При кацането трябва да се преценява. Има автопилот, обаче автопилотът няма да те доведе до земята. По принцип механиката по-трудно може да се развали, отколкото електрониката.“

Изтребителят МиГ-21 е поставен от един от инструкторите на президента Румен Радев – Антон Цветанов. Самолетът е най-новото попълнение в „арсенала“ на самолетите-паметници.

Дълго време увещавали Антон Цветанов да съдейства за поставянето на машината, признава той. „94-а година спрях да летя. Разбраха, че няма да имам вече реална връзка с авиацията и искаха да докарат. Видели са тука, от съседни села, най-вече реактивни самолети, като музеен експонат. „Антоне…“ – отказах. 2006 година беше последният ми отказ. 2017-а го докарах."

И тук, като в други подобни истории трябвало министерско разрешение. Бившият военен министър Николай Ненчев дал зелена светлина, но трябвало да се съгласи и финансовият Владислав Горанов, разказва Цветанов.

Неговият отговор на въпроса „Защо ни е тук този самолет“ е: „За да запазим и в тоя край на България любовта към авиацията“.

Защото селцето е малко, но е излъчило четирима авиатори. Обществената значимост Антон Цветанов я разбира така: по празници на селото и по събори отваря кабината за децата и им показва как са летели на МиГ-21 българските пилоти. 

Според Валентин Димитров, който завършва училището в Долна Митрополия, сега пилотите няма на какво да летят достатъчно часове.

„Нашият полк беше единственият учебно-боен. Нашият нальот за лична подготовка варираше между 30 и 45 часа. Турският и гръцкият летец правеха между 200 и 300“, споделя Антон Цветанов. И двамата с Валентин обсъждат как преди време имало випуск с по 90 души.

„Летят. Завършвахме випуските по 120 човека летателният състав. Сега ще вземем 8 самолета и кой ще лети? Хора има, обаче кой ще се вреди?“, пита се Валентин Димитров.

И двамата са на мнение, че е изпуснато много време за покупката на нови самолети. Вълненията и на Валентин, и на Антон са насочени към възобновяването на обучението във Долна Митрополия. „Дано не е предизборно това“, надява се Антон Цветанов, като не пропуска да добави, че материалната база е „почти унищожена“, а преподаватели „няма достатъчно“.

Валентин и Антон не летят отдавна на изтребителите, но сънуват. „Примерно как правеше лупинг, чувството, когато си го правил. Ето, минали са колко години, откакто не съм летял…“, връща се мислено в небето Валентин.

„Имам чувството, че сега ако се кача, след половин час оглеждане на кабината, и тръгвам… Рядко има вечери да не заспивам с мисълта за децата си, за летенето си, няма такава вечер. Да ми кажат да откажа цигарите, ама за сметка на това ще продължа да летя, щеше да стане“, усмихва се Антон.  

„На мен моралното ми удовлетворение е, че съм го докарал и съм реализирал една хубава идея“, признава той. Защото по думите му, „летенето е магия, която не е само краста, но тя заживява в тебе".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05