ВМРО иска промени в НК за по-строги санкции на политици

Искрен Веселинов
Снимка: БГНЕС

ВМРО иска промени в Наказателния кодекс, с които политици да бъдат по-строго санкционирани за обида или клевета срещу свои опоненти или обикновени граждани. 

Причината за тази законодателна инициатива е начинът, по който се развива предизборната кампания за Европейски парламент. Според зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов поведението на различни политици става все по-недопустимо.

"Има политици, страдайки от липса на идеи, страдайки от липса на постижение и на дела, които да отчетат пред избирателите си, предпочитат да изричат лъжи към опонентите си и се опитват да превърнат политиката в един мръсен, разкалян терен, от който съревнованието при тях е кой е по-кален".

От ВМРО предлагат за обида или клевета, извършена от народен представител, член на МС или на Европейския парламент, или на Еврокомисията от Република България, председател на политическа партия, която получава държавна субсидия, или пък негов заместник – да бъде наказван с лишаване от свобода до четири години и глоба от 10 до 15 хиляди лева.

"Глобата е солена и тя е съобразена с доходите както на депутат, така и на друг политик и би следвало да ги заболи. Тази обида, клевета може да е насочена към друг политик, тя може да е насочена срещу всеки един гражданин или журналист, или който и да е, и политикът, възползвайки се от висотата на своята позиция, той злоупотребява с това право и може да унищожи много лични съдби“, каза Искрен Веселинов от ВМРО.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33