Анализатор от Брюксел: Кристалина Георгиева начело на ЕК не е лош избор

| обновено на 15.05.19 в 17:47
Снимка: БГНЕС
Анализаторът от Центъра за изучаване на европейската политика в Брюксел Карел Лану определя информациите за евентуалното назначаване на поста председател на Еврокомисията на настоящия изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева като "може би една от многото спекулации, но не и като лош избор". Той обаче добавя, че ако бъде номинирана, тя има доста големи шансове:
     

"За нея се знае, че има много добър опит, репутация и е работила в Европейската комисия. Освен това е, така да се каже, в световното ръководство, като изпълнителен директор на Световната банка. Има много неща, които пледират за нея и то така, че тя да се окаже компромисният кандидат - пол, националност, тъй като има нужда от хора от новите страни членки, опит в международната политика и много контакти. Важен е и фактът, че се е срещала с такива ръководители като американския и китайския президент".

Журналистът Светослав Терзиев също нарече тези информации спекулации:

„Струва ми се, че гледаме вече показван филм. Безпокоя се, че отново името на България ще се завърти не с добро в международните новини. Случаят с Кристалина Георгиева не е хвалебствен за нашата държава. Той не беше толкова отдавнашен, когато наблюдавахме борбата за поста генерален секретар на ООН. Появата на Кристалина Георгиева тогава в заключителния етап на състезанието по скоро беше вредна, защото торпилира перспективната българска кандидатка Ирина Бокова, която при всички случаи се представи по-добре, т.е. наличието на две съпернички от една и съща държава всъщност доведе до това България да не може да се състезава достойно на финала в ООН. Сега появата на името на Георгиева ме държи нащрек и не съм във възторг, че по някаква причина се лансира името ѝ. Схемата е почти същата“. 

Интервютата чуйте от звуковите файлове.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33