Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждането на тол системата се отлага с 3 месеца

| обновено на 16.05.19 в 16:40
Срещата на превозвачи и представители на транспортни фирми с премиера Бойко Борисов
Снимка: Пресслужба на МС

Въвеждането на тол системата ще бъде отложено с 3 месеца. Най-вероятно заплащането за изминат километър за тежкотоварните автомобили и автобуси ще започне през ноември, а не от средата на август, както беше планирано. Цените също ще се определят в диалог с бранша и след реални тестове на системата. За това се договориха на среща при премиера Бойко Борисов превозвачи, транспотни фирми, министрите Петя Аврамова, Владислав Горанов и заместник-министър Николай Нанков.

Държавата възприе предложението на бранша освен сегашните симулационни тестове на системата да има реални тримесечни като те започнат от 16 август и няма да се заплаща за този период, обяви министър Петя Аврамова.

„Знаете, че в закона е фиксирана датата 16 август като въвеждане на тол системата, при необходимост ще направим промяна. Така че този тримесечен тестови период, около който се обединихме, да го регулираме и законово“, обясни тя.

Реалните тестове ще са с бордови устройства, качени на тирове, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

„Ще се види реалното състояние на трафика и по какъв начин ще се работи по-нататък“, добави той.

Аврамова обясни, че едва след тези тестове ще има окончателна тарифа за километър разстояние. Министерството ще предложи варианти на превозвачите.

„Други не. Този консервативен вариант, който обявихме първоначално, ние тогава казахме, че това е може би най-тежкият вариант и че сме склонни да преговаряме относно размера на таксите във всички видове категории превозни средства“, каза министърът.

Още от утре продължават преговорите за обхвата на пътищата, безспорна остава позицията на държавата и на бранша, че въвеждането на тол системата е необходимо, за да се финансира ремонта на пътищата у нас.

Репортажа на Цветелина Стоянова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Петър Ганев

Петър Ганев: Тол таксата ще се пренесе върху цените на стоките, но не драматично

Отлагането на тол системата с 3 месеца може би е разумно. Като цяло имаме практиката всяка реформа, която нормално се подготвя в съответното министерство, да се среща сериозен отпор и сме свикнали подобни реформи дори да отпадат, заяви пред БНР..

публикувано на 16.05.19 в 16:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която..

публикувано на 19.04.24 в 07:47

След израелските удари: Иран спря полетите над няколко града

Иран спря полетите над няколко града, включително централния град Исфахан. Държавната иранска телевизия предаде, че противовъздушната отбрана е унищожила три дрона в небето над града. По-рано беше съобщено, че близо до летището там се чуват експлозии...

публикувано на 19.04.24 в 07:43

"Съседите" и травмите от комунизма представя България тази вечер на Венецианското бианале

Българският павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале се открива тази вечер. Най-старият и престижен световен форум за съвременно изкуство ще продължи до 24 ноември и се провежда веднъж на две години. Мотото тази година е..

публикувано на 19.04.24 в 07:41