Наднормено тегло при децата и повсеместна хипертония констатира "Клиника на открито" във Велико Търново

| обновено на 16.05.19 в 12:14
2
Снимка: Здравка Маслянкова

Всяко трето дете е с наднормено тегло, а хипертонията става повсеместна, отчетоха лекарите във Велико Търново по време на кампанията за безплатно измерване на кръвното налягане и кръвната захар в инициативата „Клиника на открито“.

Десетки великотърновци си направиха безплатни прегледи в „Клиниката на открито“.

„Би трябвало човек малко да обърне внимание на себе си. Ще си измеря и кръвната захар, и белодробно, и кръвното“, каза един от тях.

„Профилактично изследване, за моя сигурност, да зная на какво положение съм“, добави друг прегледал се.

Високото кръвно налагане и затлъстяването са най-сериозните проблеми, посочи д-р Светлана Моминска от Здравната инспекция:

„Всяко трето дете е с наднормено тегло или затлъстяване. Високото кръвно е коварно. Заболяванията на сърдечно-съдовата система водят до една четвърт от смъртните случаи в България“.

Инициативата „Клиника на открито“ се провежда за пета година, а целта е профилактика на хроничните незаразни болести.

В четири импровизирани „кабинета” в централния парк „Марно поле“ студенти от филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново и експерти от Регионалната здравна инспекция измерваха кръвна захар, кръвно налягане, ръст и тегло с определяне на индекса на телесната маса на желаещите граждани. Имаше възможност за изследване на дишането със спирометър и за носителство на вируса на СПИН.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33