Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Европа трябва да се изправи срещу тримата си глобални съперници

Европа трябва да се изправи срещу предизвикателствата, поставени от тримата си големи глобални съперници – Китай, Русия и САЩ. Вече не можем да приемем, че мирът и сигурността, както и доброто икономическо положение в Европа, са гарантирани, ако не ги защитим. Това заявява германският канцлер Ангела Меркел в интервю за германския в. „Зюддойче цайтунг“.

Меркел даде едно от редките с интервюта в преломен момент. Предстоят европейските избори и от тях зависи по какъв път ще продължи ЕС. Тя посочи, че Европа е атакувана от няколко страни – от руската намеса в изборите, през борбата на Китай за икономическото влияние до монопола на САЩ над цифровите услуги. Сега повече от всякога трябва да сме обединени, казва Меркел в интервюто. „Китай, Русия и САЩ ни принуждават отново и отново да намираме общи позиции. Това често е трудно предвид нашите различни интереси. Но постигаме това - помислете например за нашата политика по отношение на конфликта в Украйна“, посочва още тя.

В интервюто Меркел казва още: „Брекзит беше най-голямата европейска повратна точка през последните години, но сега топката е в полето на Обединеното кралство. За да може Великобритания да напусне ЕС, в Лондон трябва да има парламентарно мнозинство „за“ вместо „против“ нещо“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги, кръгли маси с журналисти и външни лица да се случват само с мотивирани искания на председателя на..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни, като подчертава, че ядрените съоръжения никога не трябва да бъдат мишена във..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската противовъздушната отбрана е свалила три дрона над град Исфахан. В резултат на съобщенията за израелския удар..

публикувано на 19.04.24 в 09:39
Министерство на земеделието

Николай Вълканов за смяната на земеделския министър: Причината са изборите. Важно е кой отпуска парите

"По всяка вероятност причината са изборите. Земеделското министерство разпределя значителен финансов ресурс. Предстои изплащането и т.нар. украинска помощ, която бе договорена – в размер на 250 милиона. За нея беше ясно, че не са заделени средства от редовния кабинет, който подаде оставка през март. От политическа гледна точка ще е важно не само..

публикувано на 19.04.24 в 09:33
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни експерименти и демонстрации щандове на фирми и партньори от минерално-суровинната индустрия. Ще има и..

публикувано на 19.04.24 в 09:16
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за БНР той припомни, че е внесъл подобно законодателно предложение, но: " Всички политически..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че няма пряка военна заплаха за България към момента. По-рано в петък Израел нанесе удари по..

публикувано на 19.04.24 в 08:15