Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Славев, БИПИ: Трябва да има контрол над главния прокурор

Колкото по-рано започне обсъждане на процедурата за избора на главен прокурор, толкова по-добре, смята анализаторът

Теодор Славев
Снимка: Личен архив

Консултациите при президента Румен Радев за нов главен прокурор са навременни с оглед на законовите срокове за избора на обвинител №1. Това заяви пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

„Колкото по-рано започне обсъждане – обществено-политическо и междуинституционално, на процедурата за избора на главен прокурор, толкова по-добре. И тя следва да предхожда формалното откриване на процедурата, защото тогава започва да тече срок от четири поредни заседания в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, където да се правят номинациите“, каза той в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

„От години настояваме, за да може членовете на прокурорската колегия да формират своите номинации, те трябва да го правят на нещо, а не на принципа „ти си го избра“ или с пиене на кафе по универсални магазини. Начинът, по който това се случва, е анализ на състояние на органа – той трябва задължително да включва проблемите, постигнатото до момента, да се опира на вече изработения функционален анализ на прокуратурата, на доклада на европейските прокурори и на заключенията от Механизма за сътрудничество и оценка“, подчерта Славев.

Според него трябва да има контрол над главния прокурор, проблемът е, че всъщност няма кой да го разследва, ако има съмнения за нередност в неговата дейност.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Георги Чолаков

Човек от прокуратурата трябва да замени Цацаров, смята шефът на ВАС

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков опонира задочно на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че предстоящият избор за главен прокурор ще е политически. Според него това, че част от членовете на Висшия съдебен..

обновено на 16.05.19 в 15:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция: Внимавайте откъде купувате зехтин

Внимавайте откъде купувате зехтин, за да не станете жертва на измама, предупреждават властите в Гърция. От Съюза на потребителите препоръчват да не се купува зехтин от електронни магазини, които привличат с по-ниска цена. Клиентка съобщи..

публикувано на 19.03.24 в 09:58
Димитър Аврамов

Депутатът Димитър Аврамов осъден условно – след 12 години дело

След 12 години разследване и съдебен процес депутатът от ДПС Димитър Аврамов получи условна присъда по обвинение за търговия с влияние и поискан подкуп от зърнопроизводителя Светослав Илчовски. Случаят е от 2012 година, когато Аврамов беше..

публикувано на 19.03.24 в 09:50
Военни в столицата на Нигер Ниамей.

Нигер сложи край на военното сътрудничество със САЩ

Нигер се оттегля от споразумението си за военно сътрудничество със САЩ и нарежда на около 1000 американски военнослужещи да напуснат страната. Отмяната на споразумението за сътрудничество в отбраната на практика слага край на присъствието на 1..

публикувано на 19.03.24 в 09:48

26 000 нови пенсионери за четвъртото тримесечие на 2023 г.

26 000 нови пенсии са отпуснати от Националния осигурителен институт (НОИ) през 4-то тримесечие на миналата година. За цялата 2023-а броят им е 100 213. В същото време прекратените пенсии през предходната година са над 105 000 - почти всички..

публикувано на 19.03.24 в 09:43
Членове на въоръженото крило на

САЩ потвърдиха смъртта на висш ръководител на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се е съгласил да изпрати свой екип във Вашингтон, който да обсъди с официални представители от администрацията на президента Джо Байдън бъдещата операция в град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Това е станало в..

публикувано на 19.03.24 в 09:32
Доц. Кристиян Постаджиян

Доц. Кристиян Постаджиян: Когато говорим за висше образование, качеството трябва да е водещата тема

"Професиите на бъдещето ще са интердисциплинарни. Ще се разчита на широкия мироглед на студентите и на добрата им подготовка". Това обясни пред БНР доц. Кристиян Постаджиян, зам.- ректор по учебната дейност в НБУ.  В Нов български университет през..

публикувано на 19.03.24 в 09:31

Адв. Адела Качаунова: Речта на омразата не може да се скрие зад свободата на изразяване

Поредна антисемитска проява - този път срещу депутата Даниел Лорер . От Българския хелзинкски комитет написаха писмо до и. д. главния прокурор, председателя на парламента и вътрешния министър.  До момента обаче няма никаква реакция , каза пред БНР..

публикувано на 19.03.24 в 09:22