Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Владков: Извънредното положение в телекомуникационния сектор носи повече проблеми за САЩ

Логото на “Хуавей“ върху централния офис в Китай.
Снимка: БТА

Решението на президентa на Доналд Тръмп да обяви извънредно положение в телекомуникационния сектор е по-голям проблем за самите Съединени щати, отколкото за китайския гигант „Хуавей“, заяви пред БНР Владимир Владков, главен редактор на сп. „ComputerWorld“.

„Част от смартфоните на „Хуавей“ се правят с китайски чипове, но голяма част са с чипове на американски производители. Т.е. тази забрана ще свие доста пазара на самите американски компании, които продават в Китай“, посочи той в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“. И допълни, че „Хуавей“ така или иначе в момента не внася никакви смартфони и въпреки това е един от най-големите производители в света:

„Ако има реципрочни мерки спрямо други американски производители – на първо място „Епъл“, това много сериозно ще удари американските компании. Делът на продажбите на „Епъл“ в Китай е много голям и дори намаленото търсене на „Айфони“ в Китай за последното тримесечие доведе до спад на борсовата цена на компанията. На първо време китайският пазар е много важен за американските производители“, отбеляза Владков.

Според него няма доказателства, че смартфони и телекомуникационни мрежи може да се използват за шпионаж.

„САЩ можеха да вземат пример от Великобритания, която накара „Хуавей“ да си преработи целия софтуерен код под наблюдението на британски специалисти по киберсигурност, така че да са сигурни, че вътре няма вграден код, който да се използва за подслушване“, коментира още главният редактор на сп. „ComputerWorld“. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радослав Рибарски

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане с година на либерализацията на енергийния..

публикувано на 19.04.24 в 12:43

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 12:16

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин Националната метеорологична служба предупреждава, че от петък след обяд до събота вечерта страната ще..

публикувано на 19.04.24 в 11:50

Минусови температури в Кюстендилско

Температури под нулата, слана и дори лед са констатирани рано тази сутрин в Кюстендилско, казаха за БНР земеделски производители. Валял е дъжд с лед през нощта, който замръзнал. Има замръзнал и ранен зеленчук, пораженията са и сред овощните дървета, казаха местни хора в дупнишкото с.Дяково, в района на язовира "Дяково".

публикувано на 19.04.24 в 11:40

Стефка Сарафова-Захариева: В България се прави много за хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" ще отбележи утре своята 20-годишнина.  Това е първата независима и изцяло доброволческа организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Сдружението е създадено от група доброволци през 2004 г. Няколко сърцати жени и мъже обединяват своите стремежи, знания и борбеност, за да създадат организация, която да..

публикувано на 19.04.24 в 11:38
Борислав Сарафов

Сарафов до правосъдната министърка: Законопроектът за съдебната власт на Славов – с недостатъци

В становище до Министерството на правосъдието от прокуратурата заявяват, че законопроектът за съдебната власт, изработен от екипа на Атанас Славов, съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обсъждане.  Становището до Мария Павлова е подписано от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, а правосъдната..

публикувано на 19.04.24 в 11:21
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". От БСП поискаха почивка и заседанието беше прекъснато за 20 минути.

публикувано на 19.04.24 в 11:08