Представляващият ВСС Боян Магдалинчев не смята консултациите за нов главен прокурор за намеса в съдебната власт

| обновено на 17.05.19 в 15:55
2
Снимка: прессекретариат на държавния глава

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев заяви, че не възприема като намеса в независимата съдебна власт предприетите от началото на тази седмица президентски консултации, свързани с процедурата за избор на следващ главен прокурор. 

По-рано днес премиерът Борисов видя в тези консултации опит за намеса и даде пример със себе си, че не привиква в кабинета си висши магистрати, защото не е работа на никого от изпълнителната власт да следи избора на главен прокурор.

Според Магдалинчев обаче президентът провежда тези срещи, оценявайки колко важен е предстоящият избор на обвинител №1, към който има и формално отношение, тъй като именно държавният глава подписва указа за избора на тримата първи в съдебната система.

Конкретно за предстоящия избор на наследник на Сотир Цацаров, позицията на представляващия на органа, който трябва да го реализира е, че процедурата трябва да започне в първия възможен законов момент, тоест след 10 юли и че ще е добре следващият главен прокурор да е човек от системата, но не задължително от прокуратурата, защото „Сотир Цацаров показал, че и съдия може да бъде добър главен прокурор“.

От своя страна Радев заяви на срещата, че спазването на законовите критерии и прозрачността на цялата процедура по избора ще бъде най-доброто начало за мандата на следващия главен прокурор, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Консултациите, които инициирах, са в интерес на обществото, което е с изострена чувствителност към справедливостта в правораздаването. Не бива да има и сянка за задкулисие в процедурата по избора, защото това ще рефлектира върху доверието към прокуратурата в следващите седем години“, смята президентът.

Магдалинчев беше последният високопоставен представител на съдебната система, който разговаря по темата с държавния глава Румен Радев. Срещата им бе днес.

Радев вече разговаря с главния прокурор, председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд, главния съдебен инспектор и правосъдния министър. 

След срещите изявления имаше само от поканените от президента, но след всяка от тях следваше прессъобщение. Така стана ясно, че Румен Радев прави тези консултации, защото има високи обществени очаквания към следващия главен прокурор като институция от ключово значение в борбата с престъпността, корупцията и упражняване на надзор за законност. Според държавния глава, обществото трябва да бъде убедено в прозрачността на процедурата и че професионалната компетентност и изявената независимост са от изключително значение. Че от съдебния инспекторат се очаква да е ефективен гарант, че кандидатстващите за ключовата позиция магистрати отговарят на необходимите критерии. 

Румен Радев е категоричен, че отклонения по отношение независимост, морал, професионализъм, декларирани доходи и имущество на кандидатите, както и формална процедура и немотивирани, бланкетни аргументи при излъчване на номинациите за нов главен прокурор, могат да компрометират както самия избор, така и впоследствие и дейността на прокуратурата.

Срещата с Боян Магдалинчев е последната от срещите на президента с представители на изпълнителната и съдебната власт. Румен Радев планира да разговоря и с представители на неправителствени организации, ангажирани със съдебната реформа.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33