Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емануил Йорданов: Натискът, който се оказва върху полицията, е непродуктивен

2
Снимка: БГНЕС

Вече осми ден МВР издирва заподозрения в убийство Стоян Зайков в района на Костенец

Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, сега адвокат, коментира пред БНР ситуацията в Костенец:

"Струва ми се, че натискът, който се оказва върху полицията в момента, не е продуктивен. По-скоро нека оставим хората да си свършат работата. Вярвам, че издирваното лице ще бъде намерено и задържано".

Казусът се усложни и след втория намерен убит човек в Костенец. Засега не е потвърдено дали двата случая са свързани. Различни са и оръжията на извършените престъпления. Това кара и хората повече да се страхуват.

"Аз не мисля, че извършителят би се върнал толкова бързо, за да извърши ново престъпление. Всяко едно умишлено престъпление има своя мотив. За второто убийство мотивът към този момент е неизвестен, както и извършителят. Различните оръжия дават възможност да се постави под съмнение това, че извършителят е един. Просто трябва време. Очевидно става дума за човек, който добре познава района и може да се укрие ефективно. Но в крайна сметка ми се струва, че едно малко по-дискретно присъствие на полицията би било по-полезно отколкото струпването на много хора и една подобна демонстрация на сила".

Йорданов изказа предположение, че е трудно да се помисли, че заподозряното лице ще се появи в този район и това струпване на сили може би цели успокояване на хората, които живеят на това място. 

Неговата прогноза за казуса "Костенец" е, че в близко време заподозряното лице ще бъде намерено. 

Десислава Георгиева, авиационен психолог, член на Секцията по кризисна интервенция на Дружеството на психолозите в България, коментира ситуацията в предаването "Преди всички" на "Хоризонт". Тя смята, че е добре да се съобщава всяка информация и че въпросът е в оценката и прецизността на съответните органи:

"Случващото се е извънредно събитие, което излиза извън рамките на нашето ежедневие. Никой от нас не е подготвен. Това е събитие, свързано със заплаха за живота. Хората чувстват безсилие и страх за оцеляването си, склонност към гневни реакции и реакции на паника. Докато ситуацията е такава, ще има напрежение".

"Смятам, че обществеността трябва да се довери на органите на реда. Когато се случва нещо извънредно и то привлича вниманието, е по-добре да го предадем като информация, а съответните компетентни лица да проверят достоверността на сигналите. Хората трябва да са внимателни към необичайното, за да могат да съдействат", каза още Георгиева. 

Интервютата на Диана Дончева с Емануил Йорданов и с Десислава Георгиева, както и репортажа на Николай Христов, можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Николай Радулов

Проф. Николай Радулов: Пожарът със скандалите вече не може да бъде угасен

„Въпросът е защо чак сега и защо в този обем се иска такава справка от главния прокурор? Защо става дума само за политици и за хора на висши държавни длъжности? При една елементарна проверка ще излезе, че има такава информация, но тя не е била..

публикувано на 16.05.19 в 13:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите..

публикувано на 19.04.24 в 18:22

Главчев освободи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев са освободени трима заместник-министри, считано от 22 април. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мартин Гиков е освободен от поста в Министерството на иновациите и растежа, а Николай Сиджимов –..

публикувано на 19.04.24 в 17:40

Евросанкции заради нарушения на правата на човека срещу палестинци

Страните членки на ЕС включиха в санкционния списък четири лица и две организации, отговорни за тежки нарушения на правата на човека срещу палестинци.  Става дума включително за изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително..

публикувано на 19.04.24 в 17:36

Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение)

Над иранския град Исфахан отекнаха експлозии тази сутрин, като според редица източници, става въпрос за израелска атака. Израел не коментира, нито пое отговорност. Техеран обаче, омаловажи случилото се и посочи, че не планира ответни действия...

публикувано на 19.04.24 в 17:33

СГП предлага законодателни промени заради тежки катастрофи с пияни и дрогирани шофьори

Заради множеството случаи на тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, със загинали или тежко пострадали, Софийската градска прокуратура предлага серия от законодателни изменения.  Сред тях са увеличаване на срока на мерките "задържане..

публикувано на 19.04.24 в 17:03

Кабинетът одобри програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява..

публикувано на 19.04.24 в 16:54