ЕС одобри мерки за отговор на кибератаки

Снимка: nato.int

Съветът определи рамка, която дава възможност на ЕС да налага санкции в случай на кибератаки.

Рамката позволява на Общността за първи път да налага санкции на хора и организации, отговорни за извършването на атаки или кибератаки, предоставят финансова, техническа или материална помощ за тяхното извършване или пък участват в тях по друг начин. Могат да се налагат санкции и на хора и организации, които са свързани с тях. Ограничителните мерки включват забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи. Освен това, на хора и организации от Общността се забранява да предоставят средства на попадналите в санкционния списък.

Евродипломати заявиха, че рамката може да покрие и хакерски атаки срещу евроизборите от трета страна или държава на фона на опасения, че Русия иска да омаловажи демокрацията в западни държави.

Ще се проучва и колко е спечелил извършителят от действията си.

„Това е голяма стъпка към по-сигурно киберпространство“, коментира холандски дипломат. 


ВИЖТЕ ОЩЕ
Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор - син на принц Хари и Меган Маркъл.

Принц Хари и Меган Маркъл нарекоха сина си Арчи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха днес, че новороденият им син ще се казва Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, предаде Би Би Си. Съобщението дойде, след като двамата представиха на кралица Елизабет II и на съпруга ѝ принц Филип техния осми правнук. По-рано днес Хари и Меган Маркъл показаха на публиката своя син, който се..

обновено на 08.05.19 в 18:59