Роми искат институциите да решат проблемите на малцинството

Снимка: БГНЕС

"Ромска организация иска спешна среща в парламента за решаването на проблемите на етноса, натрупани в последните 30 години. Гърмен, Асеновград, Русе, Войводино, Габрово, Кърнаре, Филиповци показват, че е натрупано напрежение в обществото по отношение на ромския етнос". Това заявиха от Комитета на ромските обществени съвети "Ром Ромеса".

Милен Миланов, член на Комитета на ромските обществени съвети, смята, че премиерът, президентът, парламентът, омбудсманът и институциите трябва да се срещнат с ромските общности, за да се обсъдят проблемите им. В писмото си обществените съвети настояват за изработването на цялостен подход и установяването на нов обществен разговор и консенсус.

Миланов беше категоричен, че системите в държавата са абдикирали от гетата.

"Държавата трябва да спре да финансира определени фондации, да се изписват проекти на хартия и нищо да не се случва с хората по места".

Милен Миланов информира, че до няколко дни ще бъде готов и Извънредният доклад до Европейската комисия за положението на ромите в България, който включва раздели, посветени на нацизма и ромската идентичност, политиките към ромите, етническите бариери, дискриминацията, основни изводи и предложения.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33