Социалните работници са предотвратили изоставянето на над 1700 деца през миналата година

Снимка: pixabay.com

Социалните работници са предотвратили изоставянето на над 1700 деца през 2018-а година, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Ведомството цитира тези и други данни заради твърдения в социалните мрежи за „незаконно отнети деца“.

Основният приоритет в работата на социалните работници е децата да бъдат отглеждани от своите родители и в тази връзка се осъществяват дейности за подкрепа на семействата. Това става чрез осигуряването на подходящи социални услуги и оказване на финансова подкрепа, обясняват от социалното министерство. От там посочват, че за миналата година социалните работници са помогнали на 1 733 деца да продължат да живеят с родителите си.

Извеждането на дете от биологичното семейство е крайна временна мярка за закрила, която се прилага след сериозно проучване и оценка на конкретния сигнал за дете в риск. От министерството категорично възразяват срещу разпространението на манипулативни информации за незаконно отнемане на деца. Подобни твърдения могат да бъдат определени единствено като фалшиви новини.

През 2018 година 731 деца са били настанени в семейство на роднини и близки, изключение правят единствено случаите, когато по различни причини се налага спешното извеждане на детето. За същия период социалните работници са работили по 1 235 случая за извеждане на деца от семейството, в 495 от тях децата са върнати на родителите.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33