Филип Лисичаров: Основният проблем на бизнеса с розов цвят е свръхпроизводството

| обновено на 20.05.19 в 12:42
Снимка: Венета Николова

Основният проблем на бизнеса с розов цвят и розово масло е свръхпроизводството, а кризата при бизнеса с лавандулата ще се задълбочава, каза в предаването „Преди всички“ Филип Лисичаров, който е производител и председател на сдружение "Българско розово масло". Според него цената на розовото масло години наред е била нереално висока. Лисичаров направи прогноза:

"В бранша ще останат фирмите, които са с дълготраен интерес, навлязоха изключително много и се направиха изключително много насаждения, чисто спекулативно, било то за субсидии, било то, защото някой е чул и прочел, че се правят много пари от този бизнес, което при всяка една пазарна икономика, при всеки един продукт би довел до свръхпроизводство. Същото е и при лавандулата. Там обемите са още по-големи и кризаща ще е още по-сериозна".

Тази вечер розопроизводители от Подбалкана и от страната ще учредят сдружение в Карлово. След протестите миналата година парламентът одобри на първо четене Закон за розата, но според дребните производители проблемите в бранша продължават. Хората са притеснени от ниската изкупна цена на килограм розов цвят, която е 1 лев и 50 стотинки. Производителите ще настояват за субсидия от 150 лева на декар и компенсация за произведена продукция, каза пред „Хоризонт“ Тодор Стоянов от село Васил Левски в Розовата долина.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33