Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоро в Лондон на фестивала, посветен на Деня на българската писменост

Новият български посланик изненадващо се появи на празника

2
Хорото на площад „Голдън скуеър“ в лондонския квартал „Сохо“
Снимка: Веселин Паунов

На площад в центъра на Лондон се състоя фестивал, посветен на Деня на българската писменост, просвета и култура. Писна гайда, извиха се хора, присъстващите станаха свидетели на културна програма, опитаха вкусни гозби, имаха възможност да се запознаят с творби на български художници и писатели.

Изненадващ гост обаче бе пристигналият само преди два дни нов български посланик Марин Райков, който поздрави събралото се множество.

Основен организатор на проявата бе Лондонската българска асоциация, а мястото не е случайно избрано. Това е площадът „Голдън скуеър“ в лондонския квартал „Сохо“, където миналата година група българи от вече споменатата асоциация засадиха български рози като символ на приятелството с лондончани.

Организаторите се бяха погрижили за гостите, които бяха не само българи, но и  местни хора и дори случайно преминаващи туристи, да опитат традиционни български ястия, да си купят сувенири от околните сергии, да погледат български народни танци и да послушат музика.

Изненадваща обаче беше появата на току-що встъпилия в длъжност нов български посланик Марин Райков, който след като се обърна на английски към събралото се множество, специално поздрави и българите на родния език:

„Драги сънародници, за мен наистина е удоволствие и част да ви се представя днес като току-що пристигнал български посланик, новият български посланик в Лондон. Не мога да не изразя искреното си удовлетворение от това, че ви виждам сърбани по един такъв хубав повод, на това разкошно красиво място. Не мога да не бъда развълнуван от това, което видях преди малко – изпълненията на нашия фолклорен ансамбъл тук, но също така и на дечицата. Благодаря ви и затова, че независимо, че започва и да вали, сте тук, че сте многобройни. Че запазвате връзката си с родината, чувството за принадлежност и идентичност. Надявам се, че през близките месеци и години ще имаме много поводи да бъдем заедно, да отбелязваме не само празници, но също така и да общуваме по различни други поводи. Знаете, че съвсем скоро предстоят изборите за Европейски парламент. Добре дошли сте в съответните секции, които ние организираме за тези европейски избори тук в Лондон. Желая ви преди всичко здраве, успех и до близки срещи“.

Думите на посланик Райков добре се вписват по принцип в намеренията на организаторите фестивалът да свърже българите в Лондон с останалите лондончани, да покажат българския принос към богатството на британската столица.

Но за това е най-добре човек да разговаря с Бойко Боев, който на практика е главният организатор на събитието. Запитах го именно за организацията, защото когато миналата година бяха засадени розите на „Голдън скуеър“ определено имаше интерес, но сега направи впечатление много по-масовото присъствие:

„Това е нормално, защото първото ни събитие миналата година беше посаждането на български рози на този площад „Голдън скуеър“. И тогава за нас научиха хора, защото не са много събитията от този род, в които българи в Лондон организират нещо за лондончани. И миналата година направихме събитие за 24 май до тези рози, където дойдоха хора. Сега тези хора пак дойдоха, защото постепенно хората научават за това, което правим и са готови да помагат. Изключително сме горди, че за това събитие имахме повече партньори в лицето на Българския  сити клуб и Британско-българското общество. Говоря като партньори на Лондонската българска асоциация. С повече организатори, сега имаме възможности да имаме и щандове с творби на български художници и творци, които живеят в Лондон, с книги на български писатели, които са на английски и на български. С възможност да покажем нещо, което сме направили през последните години, но също сме горди, че българите в Лондон подкрепиха тази инициатива с дарения. Имаме изложен  списък с около 60 дарители, благодарение на които всички разноски са покрити за този фестивал“.

Бойко Боев изтъкна, че организаторите не са разчитали на българската държава, но допълни, че са били щастливи, че новият български посланик Марин Райков е дошъл и че на практика това е било първото му публично представяне:

„Той ни поздрави. Поздрави на английски за нашите гости. След това говори и на български, за да можем да усетим, че имаме човек, който представя българската държава, което също е чудесно, защото ако искаме да ни познават в Лондон трябва разчитаме сами на себе си като българи, но трябва да разчитаме и на българската държава, която в крайна сметка има задача да популяризира нещата. Така че много се радвам, че сега си сътрудничихме – българите в Лондон и българската държава в това отношение“.

Когато запитах Бойко Боев за съдействието от страна на лондонските власти, той изрази голяма благодарност, но изтъкна, че българите в Лондон са се потрудили да го получат. Те са успели да направят впечатление на лондонската община първо, защото засаждането на розите е един вид възстановяване на рози, които са били подарени от софийската община, но през 90-те години са изсъхнали. Британците приемат този жест „да възстановиш нещо“ изключително добре. Освен това жестът демонстрира, че българите са отворени към всички лондончани, че търсят възможност да покажат културното богатство на българите. Благодарение на това тази година разрешение за проявата е било получено още по-лесно и Бойко Боев изрази убеденост, че ако не догодина, то на по-следващата година ще присъства и кметът на Лондон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29