Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Верните отговори от матурата по БЕЛ са качени на сайта на МОН

52 хиляди зрелостници се явиха на матурата по български език и литература

| обновено на 21.05.19 в 17:59
Снимка: БГНЕС

52 хиляди зрелостници се явиха на матурата по български език и литература.

Изпитният вариант беше генериран от журналист в сградата на Министерството на образованието. Темата, по която писаха учениците, е върху разказа „Косачи“ на Елин Пелин.

Изпитът е под формата на тест, който бе генериран в 5.30 часа тази сутрин в просветното министерство чрез компютър между над 11 милиона възможни комбинации.

Тестът съдържа 40 въпроса като има такива с един верен от четири възможни отговора, както и със свободен отговор.

Последната 41-ва задача е създаване на аргументативен текст по дадена творба.

Малко преди 16 часа на Министерството на образованието и науката пусна на сайта си теста и отговорите на изпита. Известно време сайтът бе недостъпен, изглежда заради големия интерес, но към 17 часа работеше нормално.

Повече от десет хиляди квестора са ангажирани за нормалното провеждане на изпитите.

Как премина изпитът в София провери  "Хоризонт" в седмо училище "Свети Седмочисленици":

"Добре беше. Не беше нещо особено. Реално ако си подготвен, ще го изкараш доста лесно. Около три часа продължи изпитът, то повечето време е организирането, отколкото самият изпит".

След 16 часа днес на страницата на просветното министерство ще бъдат публикувани изпитните варианти и верните отговори за изпита.

Резултатите от изпитите ще бъдат ясни до 13 юни.

„Нямаме сигнали за нередности и проблеми. Нещата вървят в посоката, заложена в организацията за провеждането на държавните зрелостни изпити“, заяви пред БНР малко след старта на изпитите Александър Трингов - държавен експерт по български език и литература в Министерството на образованието и науката.

В предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ той каза, че тази година няма различия при провеждането на матурите в сравнение с предишни и той е в три модула. Първият модул са задачи с избираем отговор – с 4 възможни отговора, с продължителност 60 минути. Вторият е със задачи с отворен отговор, който трябва да бъде написан, също с продължителност 60 минути. Третият изисква създаване на текст, като се дава възможност за избор между два жанра – интерпретативно съчинение или есе, обясни Трингов.

Той посочи, че темите за третия модул са достатъчно на брой, за да се гарантира обхватът на автори и произведения, които са включени в учебната програма. „Един човек има достъп до всички възможни варианти за 41-ва задача“, каза Трингов, коментирайки спекулациите за „изтичане“ на темата.

В сряда е вторият задължителен зрелостен изпит, който е по предмет по избор на учениците. Заявления за явяване на този изпит са подали близо 42 хил. абитуриенти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса мини „Марица Изток“

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса мини „Марица Изток“, стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи: "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са посетители, които нощуват в хотели, къщи за гости и пансиони със закуска, които вече плащат..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие. Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата политическа кампания ще е изключително важна. Опасявам се, че към този момент част от клишета като..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят в тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия.  Мощен скок на Европа до 2030 г., за да се запази като "силна, успешна и хуманна" - това пожела френският президент Еманюел Макрон в речта си в..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е протестирала вчерашното решение на мадридски съд да разгледа частен иск от антикорупционни активисти..

публикувано на 25.04.24 в 16:35