Нов център по сеизмично инженерство ще работи за първи лабораторен комплекс у нас

Българските учени и инженери могат само да си мечтаят за оборудването за сеизмични експерименти, с което разполага Университетът на Невада.

Откриващият се по-късно днес Национален център по сеизмично инженерство ще има за основна задача да работи за построяване на съвременен лабораторен комплекс, в който експериментално да бъдат проучвани конструкции, подложени на сеизмични въздействия. Това заяви пред БНР проф. д-р Петър Павлов – координатор на откриващия центъра към Университета по архитектура, строителство и геодезия.

„България има много голям опит на аналитичните и числени изследвания в областта на сеизмичното инженерство, но за съжаление в областта на експерименталните изследвания още има какво да се желае“, каза той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“. И като основна причина посочи липсата на лабораторен комплекс.

България и Балканският полуостров са разположени в опасна сеизмична зона. Всички наши съседни страни – Северна Македония, Гърция, Турция, Румъния, сега и в Хърватия, имат модерни експериментални комплекси за високонаучни изследвания, посочи проф. д-р Павлов.

Той каза, че работата на новия център по осигуряване на лаборатория за експерименти, ще съпътства ежедневна работа в областта на стратегическите изследвания, научни, образователни и нормативни дейности.

Има сгради, в които не бе извършено достатъчно качествено конструктивно саниране, преди да се извърши енергийното саниране, каза проф. д-р Павлов. Но посочи, че това обаче би оскъпило двойно проекта и при не особено отговорни сгради е намален процентът на това конструктивно саниране, като се е наблегнало на енергийното.

Цялото интервюто с проф. д-р Петър Павлов може да чуете в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33