Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Капачки за бъдеще" алармират: Болниците вече имат достатъчно кувьози

Държавата обаче ще осигури пари за 50 нови апарата за недоносени бебета

Снимка: БГНЕС

От организацията "Капачки за бъдеще" днес са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов и до здравния министър Кирил Ананиев, в което настояват за преразглеждане на решението държавата да финансира покупката на 50 кувьоза за областните и за общинските болници в страната. На специална пресконференция днес от организацията дадоха разяснения относно своята позиция:

За закупуването на 50 кувьоза ще осигурим 750 000 лева – това намерение на държавата, огласено миналата седмица след среща между премиера Борисов, здравния министър Ананиев и представители на протестиращите лекари от Националната педиатрична болница, е провокирало реакцията на активистите от кампанията "Капачки за бъдеще".

Лазар Радков обясни:

"Ние вярваме, че институциите държат публичните средства да се изразходват рационално и целенасочено. Може би в момента няма нужда да се купуват толкова много кувьози".

Мартина Йорданова припомни, че през 2017 година по проект на здравното министерство, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, са осигурени общо 436 нови високотехнологични медицински апарата, в това число 99 стационарни и 33 транспортни кувьоза.

"Техниката е разпределена в 33 болници в страната", посочи Лазар Радков:

"Целият проект възлиза на 6 531 400 евро, което е почти 13 милиона лева. Според специалисти, с които сме се консултирали, са покрити нуждите на 33 болници в 28 областни града".

Отделно кампанията "Капачки за бъдеще" втора година събира пластмасови капачки за рециклиране и с получените средства осигурява кувьози за малките общински болници. Вече са купени 11 кувьоза. Предстои нова доставка на техника:

"Със средствата от последната кампания до есента ще успеем да осигурим още осем кувьоза – пет транспортни и три стационарни, за още осем болници, като предстои да обявим точно кои са болниците. Нашата кампания еволюира и вече почти сме покрили нуждите на малките общински болници от стационарни кувьози, затова отиваме към транспортни".

Кампанията "Капачки за бъдеще" се разраства, включват се все повече участници и финансовите възможности на организацията растат, а оттам и възможностите за осигуряване на нова техника, допълни Лазар Радков:

"Само на последната кампания събрахме само в София 52 тона капачки, което е повече отколкото събрахме на предишните три, взети заедно. Само на последната кампания събрахме 70 тона сумарно от всички кампании, които проведохме в цяла България. Така че кампанията ни се разраства, съответно средствата се разрастват и ние можем да си позволим да осигурим вече по-скъпа техника, която има повече функции".

От организацията настояват министерството да преразгледа решението си и да пренасочи отпуснатите за кувьози 750 000 лева за по-належащи разходи на болниците:

"Тези средства да бъдат пренасочени към нещо друго – дали ще бъде апаратура, някаква друга техника, подобряване на условията. Ние от "Капачки за бъдеще" от година и половина работим основно по кувьозите в България. Ние имаме информация, която никоя друга институция в момента я няма. Ние се чуваме през седмица с голяма част от болниците, имаме директен контакт. Искаме да призовем – чудесно е, че държавата е решила да отдели средства, въпросът е ние заедно с държавата да вземем най-доброто решение за изразходването на тези средства. Ние от "Капачки за бъдеще" вече сме покрили минимума на кувьозите, които са нужни в малките общински болници".

От "Капачки за бъдеще" настояват и за диалог със здравното министерство и за повече прозрачност при разпределянето и разходването на средствата в здравния сектор. Готови са да предоставят на ведомството цялата информация, която са събрали за нуждите на общинските болници, ако от министерството ги потърсят.

Репортажа по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната градина на България", казаха участници.  Конкретният повод за протеста е изграждането на фотоволтаичен..

публикувано на 28.03.24 в 18:55
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в "Телеграм". И допълва, че пилотът е успял да катапултира и че спасители са го извадили на брега...

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения на лечебните заведения. Красимир..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА, като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34
Плакат на събитието

Семинар във ФЖМК за влиянието на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото

" Състоянието на медиите и разследващата журналистика - влияние на финансирането от хазартните игри върху журналистиката и обществото ".  Това е темата на семинар по проект "Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат" на Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ "Св. Климент Охридски". Организатори на форума са доц. Жана Попова..

публикувано на 28.03.24 в 18:27

Починал е психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика. Това съобщи Дойче Веле. Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко разпространеното..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил..

публикувано на 28.03.24 в 17:54