3000-те машини за гласуване ще бъдат тествани и при инсталирането им в секциите

Снимка: БГНЕС

Трите хиляди машини за гласуване на евровота в неделя ще бъдат тествани и при инсталирането им в избирателните секции на 25 май. ЦИК прие методическите указания за начина на гласуването.

Ако в деня на вота възникнат непреодолими външни обстоятелства и машинното гласуване се окаже невъзможно,  в секциите с проблеми ще се гласува само с хартиени бюлетини.

Председателите или секретарите на секционните комисии, където ще има машинен вот, ще подписват приемно-предавателен протокол. Подпис ще сложи и представител на доставчика. Вече има утвърден график.

На куфарите на всяка машина трябва да има разпечатка с номера и адреса на секцията. В запечатан плик на секционните комисии ще се предостави пин код и 5 смарт карти за активиране на машината и за гласуване.

Две от картите с надпис "член на СИК" са предназначени за активиране на машината за гласуване,  като едната от тях е за резерв, а другата с надпис "избирател" са предназначени за гласуване от избирателите в изборния ден.

В секцията машината за гласуване ще се разполага така, че да се гарантира тайната на вота. Машинното гласуване е само по желание, като избирателите имат право да решат дали ще се възползват от него, или ще упражнят вота си с хартиена бюлетина.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33