Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Зелени и опоненти на кабинета опитват бойкот на АМ "Струма" в Кресненското дефиле

3
Бойко Борисов при инспекцията на завършения участък между Благоевград и отсечката преди бъдещия тунел „Железница“ на АМ „Струма“.
Снимка: Пресцентър на МС

Зелени организации и опоненти на правителството се опитват да блокират проекта за изграждането на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. За това намекна премиерът Бойко Борисов, който присъства на пускането в движение на поредния магистрален участък край Благоевград.

Първият участък от отсечката на магистралата между Благоевград и тунел „Железница“ е с дължина 6,5 километра и ще пренасочва автомобилния трафик от главен път Е-79, който минава през Благоевград.

Премиерът Борисов подчерта:

„Изграждането на магистралата до Кресна върви усилено. До 20 дни ще започнат строителните дейности по тунел „Железница“, до който трасето вече е готово“.

Бойко Борисов посочи двете основни предимства на пуснатия в движение участък - овладени свлачища и опазена археология, която ще се превърне в туристическа атракция.

На въпрос на „Хоризонт“ какво се случва с най-тежкия участък от скоростния път през Кресненското дефиле, Борисов отговори:

„Аз ще я направя до Кресна, от двете страни на Кресна да спре. Ние сме дали проект. Да стигнем дотам и като ги отворим до месец, тогава ще дойдем, ще говорим“.

Хиляди хора от цялата област бяха дошли за пускането на отсечката от магистралата.

Три банки финансират другите важни инфраструктурни проекти за транспортната свързаност на Балканите, допълни министър-председателят.

В участъка между Благоевград и тунел „Железница“ са построени два виадукта, два селскостопански подлеза, два моста - над реките Логодашка и Струма, и един надлез. Положени са 127 хиляди тона асфалт, 70 хиляди тона циментова стабилизация, 200 хиляди квадратни метра облицовка на откоси и 26 километра мантинела.

С пускането на движението се избягва влизането в Благоевград и създаването на тапи в градските кръстовища, което ще спести време на пътуващите и ще разтовари града от сериозен трафик.

Археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на магистралата край село Покровник, са преместени. Прогнозната стойност на извършваните дейности по преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е над 1,2 млн. лева.

На следващ етап, извън компетенциите на АПИ, ще бъде изработването на интегрирана консервация на археологическия парк и проект за цялостното му експониране и социализация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са..

публикувано на 19.04.24 в 03:54

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Съединените щати са наложили вето на искането на Палестина пред Съвета за сигурност на ООН да стане пълноправен член на организацията, предадоха Франс прес и "Гардиън". По този начин Вашингтон блокира признаването на палестинската държава от ООН. 12 държави от 15-членния Съвет за сигурност са гласували в полза на искането на Палестина, Съединените щати..

публикувано на 19.04.24 в 03:43
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00
Избори в РСМ

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17