Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30 000 дка са пострадали от градушките в Свищовско

Снимка: Любо Андреев

Повече от 30 хиляди декара са засегнатите земеделски площи в община Свищов след обилните валежи с градушка от тази седмица.

30 земеделски стопани досега са подали заявления в Областната земеделска служба за държавна компенсация на напълно унищожената продукция.

Комисии продължават и огледите и оценките на засегнатите масиви.

Най-тежко е положението в село Деляновци, където всичко е унищожено. Драматична е ситуацията и в селата Морава и Драгомирово. Сериозно са пострадали лозовите масиви в Совата, както и много овощни градини в района.

Земеделските стопани почти нямат застраховки на продукцията си. „Нарушено е доверието между земеделци и застрахователи“, коментира Йорданка Стефанова, директор на Областната земеделска служба:

„Даже ми споделиха, че застрахователни компании там, където има вероятност за перманентни градушки и силни валежи, не желаят и да застраховат“.

Великотърновска област няма противоградна защита.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване: Във Великобритания вярват повече на опозицията, отколкото на управляващите

Проучване в Обединеното кралство показва, че гласоподавателите вярват повече на лейбъристите в опозиция, отколкото на управляващите консерватори, когато става въпрос за отбраната на страната. Проучването на вестник "Дейли мейл" показва, че гласоподавателите вече не гледат на торите като на партия на отбраната.  Увеличава се недоволството от..

публикувано на 30.03.24 в 07:58
Прозорец свети в жилищен блок по време на спиране на електроподаването в Киев, 6 декември 2022

Спряха тока в части от Украйна заради изстреляни дронове към електроцентрали

Украйна наложи извънредно спиране на тока в няколко региона, след като Русия изстреля десетки ракети и дронове по нейните електроцентрали през нощта.  Москва засили бомбардирането на Украйна през последните седмици, насочено към енергийната инфраструктура в отговор на смъртоносните украински атаки срещу граничните региони на Русия.  Режим на тока..

публикувано на 30.03.24 в 07:47
Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Oт МРРБ предупредиха за възможни прекъсвания на работата на сайта на ГРАО

След 9:00 ч. до края на деня са възможни продължителни прекъсвания в работата на интернет страницата на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" и Национална база данни "Население". Това може да се отрази на извършването на справки. Затрудненията в достъпа до интернет страниците са поради планирани..

публикувано на 30.03.24 в 07:37

На общо събрание: ПП решават за кандидатите за евроизборите

Днес започва второто Общо събрание на партия "Продължаваме промяната". Форумът ще бъде открит с приветствия от лидерите на партиите от ДБ, които са в коалиция с ПП.  Очаква се в откритата за медии част за постигнатото до момента да се изкажат и съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Днес се очаква да бъдат обсъдени..

публикувано на 30.03.24 в 07:28

Главчев отива при Радев, обсъждат бъдещото служебно правителство

Президентът Румен Радев ще се срещне следобед с председателя на Сметната палата Димитър Главчев, когото вчера определи за кандидат за служебен премиер, за да му възложи за сформира служебно правителство. Кариерата на Главчев е свързана с партия ГЕРБ. Той е бивш председател на Народното събрание и депутат в шест парламента от партията на Бойко..

публикувано на 30.03.24 в 07:15

За тайната на вкусния бабек на празника в Цалапица

За четвърта поредна година Цалапица очаква гости от цялата страна за празника , представящ местните традиции и кухня. Гостите ще могат да опитат от известния цалапишки бабек и да се почерпят с вино от местни производители, а фолклорната програма ще продължи през целия ден.  На сцената ще се представят 62 танцови и певчески състава от  56 населени..

публикувано на 30.03.24 в 06:35

103 платформи за щъркели са монтирани в Кюстендилско за 5 години

103 платформи за щъркели са монтирани в Кюстендилския регион за последните 5 години - това беше коментирано на среща в Дупница между екипи на "Електрохолд" и "Българското дружество за защита на птиците".  Обезопасени са 508 електрически стълба за предпазване на различните птици, които се установяват по електропреносната мрежа...

публикувано на 29.03.24 в 23:05