Доц. Вл. Миланов: Ценностната ни система е пряко свързана с начина, по който говорим

Силата на думите може да създава по-добрите светове, смята той

Доц. Владислав Миланов
Снимка: Личен архив

„Ние, като ценностна система, сме пряко свързани с начина, по който говорим, по който избираме думите, по който избираме да достигнем до другите хора. ... В последните години силата на езика, особено в речта на публично говорещите хора,  загуби своите послания“. Това каза пред БНР доц. Владислав Миланов, преподавател в катедрата по български език в Софийския университет.

„Здравето на езика се мери по здравето на нацията. Ако хората, които всеки ден говорят този език, се развиват в нормална среда, ако децата изучават езика от хубави учебници и имат възможност да развиват своите умения и да изразяват себе си чрез силата на родния си език. Това са показатели, които показват равнището на езика. Когато често регистрираме езикова агресия и в публичната реч често срещаме клишета, зад които прозира бедната мисъл, тогава можем да кажем, че езикът боледува“, коментира той в предаването "Хоризонт за вас".

Според него публичното говорене задава модели. То всеки ден е в дома ни през медиите и ролята му е изключително голяма.

„Почти няма седмица, в която да не говорим за езикова агресия в училище. Тя не може да бъде овладяна. Когато не може да бъде овладяна езиковата агресия, не можем да спрем и физическата агресия“.

По думите му силата на думите може да създава по-добрите светове.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с доц. Владислав Миланов можете да чуете от звуковия файл.