Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още няма големи университетски програми, които да привличат студентите към квантовите компютри

Робърт Евалд: Квантов компютър с изкуствен интелект е част от бъдещето

Квантови компютри използват компании, които искат да бъдат на гребена на вълната

Робърт Евалд
Снимка: Добромир Видев

Квантовите компютри, макар и бавно, си пробиват път. По време на преминалия форум за иновации „Webit“ в България беше и Робърт Евалд. Сега той е в борда на директорите на компания, която се занимава с бизнес приложения, базирани на квантовите технологии. Но като един от ръководителите на D-Wave продава квантови компютри на компании като „Локхийд Мартин“, „Гугъл“, на НАСА и други компании.

Робърт Евалд разказа за бъдещето на квантовите компютри в предаването „Хоризонт за вас“

- Квантовите компютри не са вече някаква наука, а и бизнес...

- В момента ние сме във фазата, в която развиваме приложения на квантовите компютри. Мисля, че преди края на годината ще можем да видим как приложения, писани специално за квантови компютри, ще могат да бъдат използвани от компании, които вероятно познавате. Към момента става въпрос за оптимизиране, решаване на малки проблеми и получаваме все по-добри резултати от квантовите операции. Една от водещите интернет компании в Япония вече имат портфолио от услуги. С една от тях те препоръчват хотели. И това го правят с нашия квантов компютър. Така успяха да подобрят търсенията. Подобрението беше с малък процент от това, което имаха преди, но  това аз наричам „квантово предимство“. Трудното беше да се оптимизира търсенето.

Ето друг пример - производител на части за самолети и автомобили, също в Япония, използва големи халета, защото произвежда всичко. От окабеляване до спирачки, трансмисии… Роботизирани автомобили транспортират частите от точка до точка. А това води до задръствания. Така се налага да се изчакват. Затова от фирмата поискаха да използват нашия компютър, за да оптимизира движението, придвижването на тези автономно управляеми превозни средства. И успяха да намалят "задръстванията" с около 15%.

„Трети пример. „Фолксваген“ се заеха да използват квантовия компютър, за да оптимизират в Пекин маршрутите на такситата от центъра до летището. Отне им три месеца, за да разберат как да програмират квантовия компютър. Но след като го направиха, на един шофьор на такси му отнема няколко минути, за да получи добър маршрут. Вместо да чака близо половин час. Ако сте шофьор, разбираемо е, че няма да чакате толкова дълго, за да получите оптималния маршрут“.

- Тогава какво следва? Квантовите компютри срещу изкуствен интелект или заедно с изкуствен интелект?

- Квантовите компютри с изкуствен интелект. Това е част от бъдещето. „Гугъл“ беше нашият втори клиент. А те специализират в т.нар. машинно обучение. Изкуствен интелект върху квантов компютър. И ще ви дам пример в областта на медицината. Какво един човек вероятно може да постигне, се съдържа в думите на един лекар, който работи в "Станфорд рисърч институт". Той казва така: „В днешния свят ние знаем повече за вас, за здравето ви и за здравната история на вашите родители, дори за генома ви от това, което преди сме знаели изобщо. Но натрупването на това знание прави трудно прогнозирането. Каква диагноза например може да ви се постави. Именно с квантовия компютър вие можете да бъдете превърнати в графика, статистика. Може би от страна на баща ви, на неговото семейство, има история на рак на простатата или нещо от сорта. От страна на семейството на майка ви няма история за заболявания. Но, ако цялата налична информация е в компютъра, ако изпратите вашия геном, те могат да дадат информация за стотици варианти на ваши гени, които са предразположени към определени здравословни състояния“.

- А това на практика отваря възможността за така нареченото медицинско лечение, което е съобразено със спецификите на пациента…

- Точно. В тези знания има информация, която сега не вземаме под внимание. А този лекар казва така: „Превръщайки ви във статистика, мога да кажа дали сте предразположени към отравяне с азбест“. Щом като обучим квантовия компютър, можем вероятно да запълни тези така наречени празни места. А това знание може да помогне и на вашия лекар в това да ви даде по–добра диагноза.

- Това звучи малко страшно… Защото някаква машина ще знае повече от това, което знаете за самия себе си.

- Е, разбира се, не трябва задължително да следвате съветите на лекаря.

- Но ако става въпрос за сигурността? Има вече хора, които казват, че ако имаме изкуствен интелект, квантови компютри… тогава всички пароли са безсмислени.

- Не е така. Защото все пак ще се появи така наречената квантова криптография. Простият пример е, че ако не внимавате, и със стандартните компютри паролите могат да бъдат разбити. Дори без квантов компютър. Затова ситуацията не би била по-различна.

- Всичко, което ми разказвате, се случва тук и сега. Част от естествената еволюция ли са?

- Да. Поне по медицинските въпроси. Вече има програми на регионални и национални нива. Европейският съюз има програма за квантовите компютри. В нейните рамки ще се инвестират милиарди евро за срок от 10 години. Във Великобритания има отделна програма от европейската, която ще се занимава с квантовите хъбове. Мисля, че която е също на стойност 400-500 милиона евро. В САЩ тепърва развиват своята квантова инициатива. Китай вече обяви своята национална програма за 11 милиарда долара, за да станат лидери в квантовите компютри. Но тяхната програма е по-скоро е насочена към криптирането и с насочващи системи за подводници. Разбира се, има и други много опити, много стартъпи както и други големи компании като IBM което които работят върху създаването на квантови компютри. Една от големите банки в Япония също използва квантов компютър, за да може да прави финансови модели… Всъщност квантови компютри ползват компании, които искат да бъдат на гребена на вълната, да бъдат водещи.

- Доколкото ми е известно, изследователи пък примерно могат да наемат част от мощността на квантовия компютър, за да го използват за изследвания. Знам, че използването на тип съоръжение не е много евтино?

- Най-вероятно няма скоро цените да паднат. Един час струва около 2000 долара…

- Добре, защо е толкова скъпо да се използва квантовия компютър?

- Идеята за квантовия компютър се роди преди близо 35 години. IBM, например може би работят по своята концепция за квантов компютър от към 15 години. При създаването на квантов компютър ти не само трябва да вземеш под внимание стойността на производството, на това, което влагаш в хардуера. Всъщност, твърде скъпо е да се постигне нужната за работата му свръхпроводимост. Защото това се случва при много ниски температури. Нашият компютър работи със специален тип замразители, които са изключително скъпи. Чиповете са също много скъпи, защото са единично и специално изработени за конкретния компютър.

- Сигурно са нужни и специални програмисти за квантовите компютри. Има ли достатъчно хора с нужното знание?

- Този въпрос може би има два отговора. В момента ние сме точно в точката на създаване на специалистите в университетите. Затова днес няма достатъчно хора, които да ги завършили. Имаме, разбира се, завършили специалисти по квантова физика. Хора, които са запознати със самия компютър. И, ето и втория отговор, в мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ в класовете по компютърна архитектура започнаха обучението за квантовите компютри. Буквално изкушават студентите да се занимават с това. Но все още няма големи университетски програми, които да привличат към квантовите компютри и желаещите да се обучават.

- Тоест казвате, че ако един университет трябва да бъде буквално на гребена на вълната по темата за квантовите компютри, трябва да се замисли да въведе една такава специалност?

- Разбира се, аз бих го направил. Ако бях ръководител на университет, бих се замислил какво ще бъде в важно за моите студентите да знаят. Защото в бъдеще, мисля си, че все по-важни ще стават технологиите от типа на „квантовите сканирания“. Така, както правят днешните радари, скенери, които се използват на летищата. По същия начин да се правят машини, които да са с изключително висока резолюция.

- Коя беше най-"лудата"  употреба на вашите компютри?

- Първата, която наистина беше направо невероятна, е фирмата, която поиска да използва квантовия компютър, за да оптимизира своите таксиметрови услуги в Пекин. Разказах ви. А до този момент никой досега не го беше правил това нещо. Тоест, да реши такъв проблем на комерсиално ниво. И това беше невероятно, че те успяха да го направят. От този опит сега се разкриват цели "семейства" от проблеми, подобни на този. Например, оптимизиране на сателити,  за да може могат да направят по-добри снимки на Земята. Оптимизация дори на тези автоматични автомобили, които в бъдещето ще могат да се движат без шофьор. Така от тези опити ние вадим ползите за хората. Затова си мисля, че работата на тези машини е точно там. Отзад, на заден план.

- Последен въпрос - страхувате ли се от цялата мощ, която се разкрива пред квантовите компютри?

- Не. Не се страхувам. Аз израснах с така наречения "закон на Мур". Знаете го - предсказанието за увеличаването на изчислителната мощ на машините с годините. Израснах и с технологиите, които постоянно подобряваха живота на хората. Благодарение на тях ние имаме по-добри самолети, по-добра комуникация на телефоните, по-добри материали. Точно заради този напредък в компютърните науки и технологии. Възможно е да се случат и лоши неща. Но опитът ми е с добрите примери. И може би това бъдеще също важи и за квантовите компютри.

Цялото интервю чуйте и в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33