Ниска избирателна активност на евроизборите прогнозира Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл"

| обновено на 26.05.19 в 12:45
Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Социологът Първан Симеонов, директор на "Галъп интернешънъл", прогнозира в предаването "Рано в неделя" ниска избирателна активност, каквато обикновено има на европейски избори:

"Доста убедено можем да твърдим, че ще е осезаемо по-ниска (избирателната активност - бел.ред.) от последните избори за български парламент. Каква е в общи линии структурата на вота? По-рано гласуват, така да се каже, по мобилизираните, по-дисциплинираните гласоподаватели, или обикновено това са по-възрастните групи, групите в по-малките населени места, следобед обикновено излизат и малко по така да се каже градските избиратели".

“Към момента няма съществени промени в избирателната активност“, каза пред БНР социологът от “Галъп интернешънъл“ Юлиана Гальова и допълни:

“Но нашите очаквания са тя да нарасне в близките часове и като цяло до края на изборния ден. Макар че традиционно, както знаем, активността на европейските избори е доста по-ниска от останалите в страната“.

“Сравнение с миналите европейски избори през 2014 г., може би, да кажем, че ( резултата за тази част от изборния процес – б.р. ) се движи в рамка, т.е. няма нещо, което да нараства или пък някакъв спад в активността“.

Анализа на социолога, направен в предаването "Рано в неделя", можете да чуете от звуковия файл.

Интервюто на Лора Търколева с Юлиана Гальова може да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33