В 10 секции машинното гласуване е отменено или не е започнало заради технически проблеми

| обновено на 26.05.19 в 14:22
Снимка: БГНЕС

В 10 секции машинното гласуване или не е започнало, или е отменено заради различни технически проблеми, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

„Това е по-малко от 1% от общия брой на три хиляди машини, които са в цялата страна. Това е в една секция във Видин, една секция в Кърджали, една секция в Кюстендил, една секция в Перник, две секции в Сливен, две секции в РИК 24 в София, една секция в София област РИК 26 и в момента се докладва една секция в Шумен, където също има  технически проблем, който може би няма да може да бъде отстранен, и поради което там също ще бъде преустановено“, каза Андреев.

По-рано другият говорител на ЦИК Таня Цанева обяви, че в две секции в София машините за гласуване са били разменени.

"Секциите първоначално бяха десет, от които в три от тях в ранните часове на изборния ден бяха отстранени, но останаха седем секции, в които ЦИК прекрати и отмени машинното гласуване. Това са 29 секция във Видин, в Кърджали 52, в Дупница, в Перник, в Своге 4 и в Хасково, както и в 22 и 25 в София в Подуене, има логистична грешка, тоест машините са разменени в двете секции. Искам да успокоя избирателите, гласовете ще бъдат зачетени, тъй като ще се направи ръчно преброяване на разписките от машинното гласуване на тези избиратели, които са упражнили своя вот машинно, и те ще бъдат приобщени към общия протокол", каза тя.

Поради повреда машинното гласуване е отменено в една секция в Перник. Имало е проблеми с машините в още четири секции в страната (в Кърджали и в Габрово), в две от тях проблемите са отстранени, а в другите две се работи по отстраняването им. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. Сред подадените сигнали за нарушения в изборния ден има и такива, свързани с машинното гласуване, посочи той: "По отношение на агитация в предизборния ден са само две към момента, по отношение на машините, бяха подадени сигнали, три по отношение на организацията в отделни секции и това, че към седем часа не е бил открит още изборният ден, но малко по късно. Има също подадени сигнали - седем и нарушения на изборните права".

При съмнение за нарушение в изборните секции гражданите трябва да сигнализират в РИК, а при други нарушения извън мястото за гласуване към МВР, каза още Александър Андреев. Говорителят на ЦИК Александър Андреев уточни кои са двете секции, в които е отменено машинното гласуване: “Машинното гласуване в секцията в Перник, секция 18, е отменено, тъй като има повреда в машината и както знаем, съгласно методическите указания, които са за машинното гласуване, приети от ЦИК, тогава, когато има повреда в машината и тя не може да бъде отстранена, се продължава с хартиено гласуване. Отделно от това, вярно е, така е в началото на изборния ден в Добрич имаше проблем с една машина, той е отстранен. В Кърджали имаше проблем с две машини – в едната е отстранен, докато в другата има техник на място, който се опитва да поправи повредата. В Елешница е отстранена повредата. В София в Слатина има една машина, където също в момента има техник“.

В три хиляди от секциите в страната има машини за гласуване. Избирателят сам ще решава дали ще гласува с хартиена бюлетина или с електронна, която е на две страници и с възможност за поправка преди финала на гласуването. Вотът се отбелязва с пръст върху екрана. Финалът е разпечатването на разписка от машината, която се сгъва на две и се пуска в непрозрачна кутия. 

Над 2500 са регистрираните наблюдатели от неправителствени организации, които ще следят за честността на изборите. Жалби и сигнали за нарушения се подават в РИК, в ЦИК или до МВР и прокуратурата. Телефоните за връзка с институциите са вписани в информационните табла пред секциите.

Новото при днешните избори е, че номерата на преференциалния вот за отделен кандидат за евродепутат започват от 101 до 117, така че няма опасност да се повтори феноменът 15/15 от миналите избори за европейски парламент. Гласува се и в три хиляди секции с машини, като избирателят изрично трябва да заяви, че иска да даде гласът си машинно. С хартиена бюлетина гласуването е със син химикал, като се поставя знака хикс или ве в квадратчето срещу номера и името на партията или коалицията и преференциално са същите знаци в кръгчето срещу името на съответния кандидат за евродепутат. Българите, които в момента са в чужбина, могат да гласуват и без да са заявили това предварително, като подпишат декларация , че не са гласували на друго място. Имената им ще се впишат в допълнителната страница на списъка с избиратели. 

“Изборният ден започна нормално, спокойно, данни към момента няма дори за активността няма и няма как да имаме, часът е 8,30. От 3000 секции, в които имаше машинно гласуване, имаше две, в които имаше проблем  едната беше в Добрич, проблемът е отстранен, не са могли да включат машината в секционната избирателна комисия. Вторият проблем е в Перник. Техникът е на място и се работи по отстраняване на проблема“, каза говорителят и член на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

Жител на Перник е разследван за купуване на гласове в село Мещица. Това е потвърдено от прокуратурата.

Сигналът е стар, той е бил подаден на 23 май. Официално съобщение по случая, обаче няма, но от прокуратурата потвърдиха пред “Хоризонт“, че се работи по такъв сигнал и е образувано досъдебно производство.

Към този час на деня не се съобщава за сериозни нарушения на територията на област Перник. В районната избирателна комисия е бил препратен по компетентност сигнал, подаден в прокуратурата за агитация в деня на размисъл в местен информационен сайт.

При извършената проверка обаче, веднага след получаването му, не са били установени предизборни материали на началната страница на сайта. От приложения към сигнала снимков материал не можело да се установи датата на публикуването на въпросните материали, затова и сигналът е отхвърлен като неоснователен. Освен това и бил анонимен, казаха от РИК.

От полицията в Перник съобщиха, че денят е започнал без сериозни нарушения. Целият състава на полицията е ангажиран с осигуряване на обществения ред. Съдействие оказват дирекция “Жандармерия“ и Гранична полиция.

Пред всяко помещение за гласуване са разположени указателни табла с номерата на партиите, коалициите, независимите кандидати в бюлетината, както и подредбата на кандидатските листи. В хартиената бюлетина се гласува със син химикал и със знак хикс или ве, който се поставя в квадратчето пред името на партията, коалицията или независимия кандидат. Ако се гласува предпочитание за кандидат от партийна листа, т.нар. "преференция" се поставя и втори знак в кръгчето с трицифрените номера. От ЦИК съветват избирателите:

"Не трябва да е забравил личната си карта, за да може да гласува, трябва да знае, че СИК не трябва на глас да произнася неговите данни от личната карта и да следи първи и втори печат, защото не малък брой от невалидни бюлетини имаме и поради тази причина" – каза говорителят на комисията Таня Цанева. 

"Когато вече сте гласували, сгъната ви е бюлетината по начин, по който ще ви окажат в СИК, излизайки от стаята за гласуване, преди да пуснете бюлетината, да бъде поставен втори печат, защото ако този втори печат няма, за съжаление вашият глас ще бъде невалиден".

Репортажите на Румяна Василева и на Елена Тамакярска можете да чуете от звуковите файлове. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33