Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 10 секции машинното гласуване е отменено или не е започнало заради технически проблеми

| обновено на 26.05.19 в 14:22
Снимка: БГНЕС

В 10 секции машинното гласуване или не е започнало, или е отменено заради различни технически проблеми, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

„Това е по-малко от 1% от общия брой на три хиляди машини, които са в цялата страна. Това е в една секция във Видин, една секция в Кърджали, една секция в Кюстендил, една секция в Перник, две секции в Сливен, две секции в РИК 24 в София, една секция в София област РИК 26 и в момента се докладва една секция в Шумен, където също има  технически проблем, който може би няма да може да бъде отстранен, и поради което там също ще бъде преустановено“, каза Андреев.

По-рано другият говорител на ЦИК Таня Цанева обяви, че в две секции в София машините за гласуване са били разменени.

"Секциите първоначално бяха десет, от които в три от тях в ранните часове на изборния ден бяха отстранени, но останаха седем секции, в които ЦИК прекрати и отмени машинното гласуване. Това са 29 секция във Видин, в Кърджали 52, в Дупница, в Перник, в Своге 4 и в Хасково, както и в 22 и 25 в София в Подуене, има логистична грешка, тоест машините са разменени в двете секции. Искам да успокоя избирателите, гласовете ще бъдат зачетени, тъй като ще се направи ръчно преброяване на разписките от машинното гласуване на тези избиратели, които са упражнили своя вот машинно, и те ще бъдат приобщени към общия протокол", каза тя.

Поради повреда машинното гласуване е отменено в една секция в Перник. Имало е проблеми с машините в още четири секции в страната (в Кърджали и в Габрово), в две от тях проблемите са отстранени, а в другите две се работи по отстраняването им. Това каза говорителят на ЦИК Александър Андреев. Сред подадените сигнали за нарушения в изборния ден има и такива, свързани с машинното гласуване, посочи той: "По отношение на агитация в предизборния ден са само две към момента, по отношение на машините, бяха подадени сигнали, три по отношение на организацията в отделни секции и това, че към седем часа не е бил открит още изборният ден, но малко по късно. Има също подадени сигнали - седем и нарушения на изборните права".

При съмнение за нарушение в изборните секции гражданите трябва да сигнализират в РИК, а при други нарушения извън мястото за гласуване към МВР, каза още Александър Андреев. Говорителят на ЦИК Александър Андреев уточни кои са двете секции, в които е отменено машинното гласуване: “Машинното гласуване в секцията в Перник, секция 18, е отменено, тъй като има повреда в машината и както знаем, съгласно методическите указания, които са за машинното гласуване, приети от ЦИК, тогава, когато има повреда в машината и тя не може да бъде отстранена, се продължава с хартиено гласуване. Отделно от това, вярно е, така е в началото на изборния ден в Добрич имаше проблем с една машина, той е отстранен. В Кърджали имаше проблем с две машини – в едната е отстранен, докато в другата има техник на място, който се опитва да поправи повредата. В Елешница е отстранена повредата. В София в Слатина има една машина, където също в момента има техник“.

В три хиляди от секциите в страната има машини за гласуване. Избирателят сам ще решава дали ще гласува с хартиена бюлетина или с електронна, която е на две страници и с възможност за поправка преди финала на гласуването. Вотът се отбелязва с пръст върху екрана. Финалът е разпечатването на разписка от машината, която се сгъва на две и се пуска в непрозрачна кутия. 

Над 2500 са регистрираните наблюдатели от неправителствени организации, които ще следят за честността на изборите. Жалби и сигнали за нарушения се подават в РИК, в ЦИК или до МВР и прокуратурата. Телефоните за връзка с институциите са вписани в информационните табла пред секциите.

Новото при днешните избори е, че номерата на преференциалния вот за отделен кандидат за евродепутат започват от 101 до 117, така че няма опасност да се повтори феноменът 15/15 от миналите избори за европейски парламент. Гласува се и в три хиляди секции с машини, като избирателят изрично трябва да заяви, че иска да даде гласът си машинно. С хартиена бюлетина гласуването е със син химикал, като се поставя знака хикс или ве в квадратчето срещу номера и името на партията или коалицията и преференциално са същите знаци в кръгчето срещу името на съответния кандидат за евродепутат. Българите, които в момента са в чужбина, могат да гласуват и без да са заявили това предварително, като подпишат декларация , че не са гласували на друго място. Имената им ще се впишат в допълнителната страница на списъка с избиратели. 

“Изборният ден започна нормално, спокойно, данни към момента няма дори за активността няма и няма как да имаме, часът е 8,30. От 3000 секции, в които имаше машинно гласуване, имаше две, в които имаше проблем  едната беше в Добрич, проблемът е отстранен, не са могли да включат машината в секционната избирателна комисия. Вторият проблем е в Перник. Техникът е на място и се работи по отстраняване на проблема“, каза говорителят и член на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

Жител на Перник е разследван за купуване на гласове в село Мещица. Това е потвърдено от прокуратурата.

Сигналът е стар, той е бил подаден на 23 май. Официално съобщение по случая, обаче няма, но от прокуратурата потвърдиха пред “Хоризонт“, че се работи по такъв сигнал и е образувано досъдебно производство.

Към този час на деня не се съобщава за сериозни нарушения на територията на област Перник. В районната избирателна комисия е бил препратен по компетентност сигнал, подаден в прокуратурата за агитация в деня на размисъл в местен информационен сайт.

При извършената проверка обаче, веднага след получаването му, не са били установени предизборни материали на началната страница на сайта. От приложения към сигнала снимков материал не можело да се установи датата на публикуването на въпросните материали, затова и сигналът е отхвърлен като неоснователен. Освен това и бил анонимен, казаха от РИК.

От полицията в Перник съобщиха, че денят е започнал без сериозни нарушения. Целият състава на полицията е ангажиран с осигуряване на обществения ред. Съдействие оказват дирекция “Жандармерия“ и Гранична полиция.

Пред всяко помещение за гласуване са разположени указателни табла с номерата на партиите, коалициите, независимите кандидати в бюлетината, както и подредбата на кандидатските листи. В хартиената бюлетина се гласува със син химикал и със знак хикс или ве, който се поставя в квадратчето пред името на партията, коалицията или независимия кандидат. Ако се гласува предпочитание за кандидат от партийна листа, т.нар. "преференция" се поставя и втори знак в кръгчето с трицифрените номера. От ЦИК съветват избирателите:

"Не трябва да е забравил личната си карта, за да може да гласува, трябва да знае, че СИК не трябва на глас да произнася неговите данни от личната карта и да следи първи и втори печат, защото не малък брой от невалидни бюлетини имаме и поради тази причина" – каза говорителят на комисията Таня Цанева. 

"Когато вече сте гласували, сгъната ви е бюлетината по начин, по който ще ви окажат в СИК, излизайки от стаята за гласуване, преди да пуснете бюлетината, да бъде поставен втори печат, защото ако този втори печат няма, за съжаление вашият глас ще бъде невалиден".

Репортажите на Румяна Василева и на Елена Тамакярска можете да чуете от звуковите файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08