Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата образува 18 досъдебни производства в изборния ден

| обновено на 26.05.19 в 21:56
Сотир Цацаров гласува в Пловдив.
Снимка: Кремена Данева

Прокуратурата е образувала 18 досъдебни производства в изборния ден. Трима души с обвинения за нарушения на изборния закон. 
Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права към 18.00 часа са  237. По 172 е постановен отказ за образуване на наказателно производство, а по останалите проверката продължава.

Подадените сигнали за нарушения срещу политическите права на гражданите са в пъти по-малко в сравнение с 2014 година.

В Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров по-рано днес уточни, че до 18 часа вчера образуваните преписки по сигнали на граждани, ДАНС и МВР са 147. По част от тях са постановени откази. Други са отхвърлени като несъстоятелни, а по 40 са тези, по които продължават проверките:

"Картината в момента е много по различна, много по-спокойна в сравнение с каквито и да е предни други избори и в сравнение с предни евроизбори. 535 сигнала на предни евроизбори, 147 сега. Това показва, първо, значително редуциране, второ, една много по-нормална обстановка на протичане на изборния ден. Навсякъде в страната е създадена необходимата организация, което означава, че във всички прокуратури има дежурни прокурори, работи се в пълно взаимодействие с органите на МВР и разбира се на ДАНС".

Ето какво заяви след гласуването си в пловдивското училище "Доктор Петър Берон" Сотир Цацаров: "Гласувах за български представители в ЕП, които биха със своя глас и със своята работа там работили и, съответно, гласували за една по-различна Европа. Европа на европейските столици на европейските граждани. Не на брюкселската бюрокрация. Това първо, и второ, Европа, която е много по-ангажирана със собствената си сигурност, антитероризъм, вътрешен ред и друго, и всичко свързано с тази насока, отколкото с икономически, бюрократични проблеми, пакети "Мобилност" и т.н. Това за мен е Европа. Гласувах, ако мога така да кажа, за Европа в автентичния ѝ вид, Европа на гражданите, а не на брюкселските чиновници".

Две досъдебни производства за търговия с гласове са образувани в Районна прокуратура Сливен, потвърди за БНР говорителят на Окръжна прокуратура Ваня Белева. Случаите са разкрити от полицията днес преди обяд като за единия е потвърдено, че е в ромският квартал „Надежда“ в Сливен.

Общо шест сигнала за контролиран вот и незаконна агитация са постъпили в РИК Пазарджик. Сигналите за контролиран вот са основно в селата на Велинград. Партийни активисти и местни религиозни лица са агитирали открито за коя партия да се гласува. В агитациите са участвали кметове и директор на горско стопанство. Прокуратурата във Велинград е образувала едно досъдебно производство.

Районната избирателна комисия в Ловеч е сезирала прокуратурата в Троян за сигнал за купуване на гласове там. Това е вторият подобен сигнал в региона, след като в деня за размисъл такъв беше подаден за територията на община Угърчин. Жалбата е подадена от народен представител от една от водещите политически партии. В жалбата се съдържат и конкретни данни за посочени лица, които евентуално са извършвали тези деяния, както и възможност за събиране на допълнителна информация. Жалбата е срещу една от другите водещи коалиции. Председателят на Районната избирателна комисия в Ловеч Валентина Недялкова добави, че избирателната активност до този момент е изключително ниска.

Сигнали  за купуване на гласове в пернишкия квартал "Тева" и в град Брезник са подадени в РИК в Перник. Сигналите са от една и съща политическа сила и ще бъдат препратени по компетентност в прокуратурата. В тях се твърди, че в района на училището в „Тева“, където са разположени избирателни секции пред една от градските секции в Брезник, се извършва търговия с гласове.

Два сигнала за нарушения на избирателния процес са подадени в РИК-Враца. Единият от тях е за купуване на гласове в белослатинското село Габаре. Случаят се проверява от прокуратурата. Като неоснователен е отхвърлен другият сигнал, който е за незаконна агитация.

Водеща политическа  партия е подала сигнал в РИК Пазарджик, че пред секция номер 6  в град Пещера двама мъже открито агитират със коя бюлетина на се гласува.

Сигнал за лице, извършващо агитация за гласуване за конкретна политическа партия е подаден до Районната избирателна комисия в Добрич. Агитацията се е извършвала на различен от българския език. От Окръжната прокуратура информират, че до този момент е разгледан един сигнал за купуване на гласове, който се е оказал фалшив.

В РИК - Хасково  е постъпила жалба, че в Минерални бани се води агитация на турски език. Сигналът се проверява. 17,77% е избирателната активност в Хасковска област към 12:30 часа. Най-висока е активността в община Маджарово – около 37%, а най-ниска е в Димитровград – почти 14 на сто.

Проверява се сигнал за нерегламентирано допускане на избиратели да гласуват в секция в село Крушето, община Горна Оряховица. Сигналът е, че избирател с постоянен адрес в София е гласувал нерегламентирано.

Полицията и прокуратурата в Девин проверяват сигнал за купуване на гласове в село Осиково. Четири сигнала за различни нарушения са постъпили в Районната избирателна комисия в Смолян. Сред постъпилите е за блокирала машина в 88-ма секция в Смолян.

Изпълнителният директор на Института за социална интеграция Стоянка Балова информира БНР за ръст в нарушенията при приемането на изборните книжа: “Това, което коментирахме с нашите координатори в страната е, че поради липсата на избори в последните две години, като че ли изборната администрация е забравила как се правят избори. Наистина отчетохме доста голям ръст в нарушенията“.

“Ще бъда и по-конкретна, например в Русе, отчетохме на места наранен печат и попълнен протокол за нараняването му, което е категорично недопустимо. Това се прави в изборния ден, в началото на изборния ден“, посочи още тя.

“В голяма част от областните градове, като Пловдив, Варна, София - при приемането на изборните книжа членовете на комисиите бяха с доста намален състав, по-малко от изискуемия. Например в Пловдив само двама човека бяха отишли да приемат от деветчленен състав, което принципно е забранено, трябва да бъдат 50 плюс един. Но все пак дори след сигнала на нашите наблюдатели от Пловдив изборните книжа са приети и комисията си е взела нещата и си е наредила помещението, коментира Балова.

Тя каза още, че “някои от политическите партии са направили смяна в последния момент поради неявяване на техните членове, което пък обезсмисля обучението, което е проведено от районните избирателни комисии, тъй  като реално тези резерви, сменени днес, не са преминали през обучение, така че ние продължаваме да следим дали това няма да затрудни изборния процес на местата, в които са направени такива смени“.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготовка на нови кадри за ВЕИ обсъждат на форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници ще обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. По време на събитието, което ще се проведе в София, ще бъдат отличени млади таланти, победители в конкурса за изготвяне на макет на фотоволтаична..

публикувано на 18.04.24 в 08:21

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски лиценз за работа с петролни и газови компании от Венецуела, издаден след като Мадуро подписа с..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност да задълбочи диалога с Анкара. "Стабилността в Източното Средиземноморие е от стратегически..

публикувано на 18.04.24 в 08:04

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество,..

публикувано на 18.04.24 в 07:56

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС, съобщава БТА. Белгийските служби..

публикувано на 18.04.24 в 07:50

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 07:47

Русия съобщава за свалени 14 въздушни цели в Белгород

Руските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана на страната е свалила снощи 14 въздушни цели над южната област Белгород и един дрон над съседната Воронеж. Губернаторът Вячеслав Гладков каза, че атаката е била насочена към град Белгород, но няма съобщения за пострадали хора. Според губернатора на Воронеж Александър Гусев в неговия регион има..

публикувано на 18.04.24 в 07:45