Проблеми от организационен характер, контролиран вот и с машинното гласуване, констатираха наблюдатели

| обновено на 26.05.19 в 21:37
Евроизбори 2019
Снимка: Румен Сарандев

Изборният ден е протекъл сравнително спокойно, съобщи Ваня Нушева от асоциацията „Прозрачност без граници и уточни, че констатираните нередности са основно от организационен характер.

„Повечето от тях не са  драстични. Това са нередности, които са свързани с предварително откъсване на бюлетини, временен отказ на наблюдател да присъства в изборното помещение, пропуски при поставяне на втори печат върху бюлетината, придружаване на възрастна жена в стаичката от страна на член на избирателната комисия“.

От „Прозрачност без граници“ съобщават и за три случая на възможен контролиран вот - в Пловдив, Бургас и Кърджали. В „Шекер махала“ в Пловдив наблюдател на „Прозрачност без граници“ е сигнализирал за групово гласуване.

„Като са си предавали листчета, в които оказват и насочват избирателите за коя партия да гласуват“, каза Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“.

За проблеми с машинното гласуване, съобщи  Стоянка Балова от института за социална интеграция.

„Поне две в Смолян, две в Кърджали и в Перник има проблем, в Троян също, в Русе, може би поне в десетина секции от това, което ние имаме като информация“.

Гладкото протичане на машинното гласуване  зависи от членовете на секционните комисии, каза Ива Лазарова от сдружение „Институт за развитие на публичната среда“.

„Защото очевидно някои от тях не са добре обучени и от тяхното отношение това дали подканват избирателите  да използват машините, зависи активността на гласоподавателите в това отношение“.

Без сериозни нарушения преминава изборният ден, съобщи Калин Славов от организацията "Прозрачност без граници". Основните проблеми до момента са свързани с машинното гласуване, уточни той:

"Секционните избирателни комисии просто нямат все още опита с използването на този тип техника".

Проф. Михаил Мирчев, председател на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори, отбеляза като проблем сигналите за купуване на гласове: 

"Навсякъде вървят слухове, на много места, Кюстендил, Ловеч, Угърчин, Плевен, Стара Загора, Ямболско и така нататък, Силистренско, но всичко се прави очевидно там, където се прави се прави много добре организирано, не се стига до някакви публични скандали".

Той посочи пред „Хоризонт“, че още преди края на изборния ден е имало опити членове на Секционни избирателни комисии да отварят и попълват  оригиналните протоколи.

„Дори в два от случаите се опитват да бъдат подписвани предварително празните бланки, което е много грубо нарушение. Това се е случило в три секции в Троян, в две секции в Ямбол и на други места“,

Благодарение на намесата на наблюдателите, тези действия не са довели до сериозни нарушения на изборното законодателство, допълни проф  Михаил Мирчев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33