Как гласуват българите в чужбина

Снимка: БГНЕС, архив

Българските граждани в чужбина гласуват днес за Европейски парламент в 191 секции в 64 държави. Най-много изборни секции са разкрити във Великобритания, Германия и Испания.

Великобритания отново води по брой разкрити секции. На тези евроизбори българите там могат да гласуват на 24 места. В посолството ни в Лондон разкритите секции са 4.

В секционната комисия в Илинг, Лондон, един от кварталите с най-много българи в британската столица, също очакват засилен интерес към евровота заради Брекзит и новата политическа ситуация в страната след оповестената оставка на премиера Тереза Мей.

“Политиката е традиционна тема, така че лично моят опит и моите познанства с част от българската диаспора, мисля че за повечето от тях е важно как ще се развие Европейски съюз", заяви пред "Хоризонт" Атанас Цветански, който е член на комисията. "Както виждаме, нещата с бъдещия Брекзит не са много ясни./.../ Мисля, че напоследък хората доста обърнаха внимание на ролята и важността на ЕС."

Атанас Цветански напомни, че зад граница могат да гласуват и онези българи, които не са подали предварително електронни заявления:

“Напълно свободни са да дойдат да гласуват. Това, което трябва да имат в себе си - документ за самоличност – лична карта или паспорт. На място се попълва декларация по образец, че няма да гласуват на друго място и спокойно могат да гласуват, където им е удобно“.

Българските граждани в Германия гласуват за Европарламент за първи път в 21 града на територията на страната, където са разкрити 24 изборни секции.

Една от тези секции е в Регенсбург, където заедно с околността, по неофициални данни има около 3 400 български граждани.. Председателят на изборната комисия в града Антоанета Тончева съобщи за "Хоризонт", че очакват повече гласоподаватели в часовете, когато българските семейства водят и взимат децата си от българското училище.

В Аахен очакват между 100 и 500 български гласоподаватели, съобщи за “Хоризонт“ Мартин Манолов от секционната комисия в града.

В секционната комисия в Барселона, където е най-голямата българска общност в Испания, очакват да гласуват много български туристи, които са в Каталуния за почивните дни, съобщи за “Хоризонт “ Иванка Иванова, заместник-председател на комисията.

“Все още не съм гласувал, но смятам някъде към 14-15 часа, когато са пиковите часове тук, да отида да гласувам “, каза от Москва пред БНР студентът по "Международни отношения" във Висшата школа по икономика в Москва Стефан Стоянов и допълни, че не очаква проблеми. Той разказа и как според него изглеждат изборите от гледна точка на руснаците.

“Сред руснаците има две мнения. Едното е на специалистите, а другото е на обикновените хора. Обикновените хора виждат в ЕС сянката на САЩ и на НАТО. /.../ На съвсем друго мнение са специалистите – те много ясно разграничават ЕС и САЩ.“

Интервюто на Лора Търколева със Стефан Стоянов и репортажа на Валерия Николова може да чуете от звуковите файлове. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33